Aannemers twijfelen om werk aan te nemen

Aannemers of aannemersbedrijven denken er steeds vaker over na, of zij wel werk van de overheid moeten aannemen. Momenteel is het aannemerswerk een zeer riskante business en houden bedrijven met moeite het hoofd boven water. 

Een aannemer of aannemersbedrijf is een bedrijf dat ingezet wordt om bouwprojecten te coördineren. De aannemer sluit met de opdrachtgever een contract. In dit contract zijn de werkzaamheden omschreven waarvoor de aannemer verantwoordelijk is. Naast deze werkzaamheden is ook een prijs vastgelegd en een termijn aangegeven waarbinnen het project uitgevoerd dient te worden. Daarvoor heeft de aannemer een contract getekend en de nodige documenten ontvangen in de vorm van een bestek. 

Met het stijgen van de koers en daaropvolgend het omhoog gaan van de prijzen in de winkels. zoals in de bouwmaterialen winkels, houtverwerkende bedrijven en zandbedrijven, wordt het moeilijk voor de aannemer om zijn bedrijf zo efficiënt mogelijk te runnen. De prijzen veranderen steeds, waardoor de prijs waarvoor het project is begroot, niet meer klopt met de realiteit. Vooral als het gaat om werk van de overheid.

“Na indiening van je begroting moet je drie maanden wachten voordat het werk wordt gegund. In die tijd verandert de prijs, soms wel drie keren. Het klopt dan niet meer met de prijs op je begroting”, verklaart een aannemer. Overigens mag je de prijs op je begroting niet meer veranderen. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het bedrijf, omdat het werk, volgens de aannemer, in termijnen of fasen wordt uitgevoerd. Na de eerste termijn mag het bedrijf declareren bij de opdrachtgever. Bij elke declaratie, met uitzondering van de laatste, wordt er 5% als garantie ingehouden.

Ook ga je ondanks dat er niet gelijk betaald wordt, door met de werkzaamheden. In die tussentijd gaan de prijzen verder omhoog. Soms wel 10 – 25% omhoog, wat betekent dat zo een bedrijf geen winst maakt en vaak genoeg zelf geld bij moet leggen. 

Komt nog bij kijken dat er een betalingsprobleem is bij de overheid. Bij de eerste termijn, moet het bedrijf de werkzaamheden uitvoeren uit eigen middelen. Dit bedraagt soms wel 15-20% van de aanneemsom. Bij de tweede termijn, is dat ietsje hoger, zo rond 40% en zo ga je door met werken. Na elke termijn wordt een declaratie toegestuurd totdat het werk af is. Vaak genoeg heeft het bedrijf aan het einde van de werkzaamheden de eerste storting nog niet ontvangen. Zo gebeurt het dat aannemersbedrijven het werk stopzetten, omdat ze simpelweg de middelen niet beschikken om dit af te maken. Ook laat de betaling soms jaren op zich wachten. 

“Er zijn aannemersbedrijven die reeds 10 tot 15 jaren wachten op hun geld. En wat voor waarde heeft dat geld, dat je bijvoorbeeld in 2008 had begroot, nu in 2022? Misschien was het toen SRD 10 miljoen waard, maar heeft vandaag een waarde van SRD 1.5 miljoen. Dat is een groot verlies voor zo’n bedrijf”, aldus deze aannemer. 

NK

error: Kopiëren mag niet!