De deelname van Suriname – ook als voorzitter van de Caricom – aan de G20-top 15 en 16 november op Bali, Indonesië, is een succes geweest. President Chandrikapersad was als voorzitter van de Caricom uitgenodigd, echter heeft hij zich, vanwege binnenlandse omstandigheden, na overleg met de Caricom laten vertegenwoordigen door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
De bewindsman heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om naast de formele ontmoetingen ook bilaterale gesprekken te voeren met bevriende naties en internationale organisaties.
“Interesse voor Suriname is enorm groot”
Er zijn gesprekken geweest met onder andere Zuid-Korea, Canada, VS, India, Brazilië, Argentinië en Mexico. Daarnaast is ook gesproken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Minister Ramdin: “Allemaal positieve gesprekken. De interesse voor Suriname is enorm groot en er is een aantal afspraken gemaakt.” De bewindsman heeft namens Caricom-voorzitter, president Santokhi, twee interventies gehouden op het stuk van energiezekerheid/voedselveiligheid en de gezondheidsstructuur in de wereld.
“Het is heel goed gegaan. Wij hebben kunnen participeren in alle ontmoetingen die waren gepland. De formele en informele ontmoetingen, het culturele en het sociale programma.” Suriname c.q. de Caricom heeft ook volwaardig meegedaan aan een activiteit waarbij emangroveplanten in de grond zijn gestopt. Deze activiteit was op uitnodiging van G20-voorzitter, president Joko Widodo van Indonesië. Hij heeft voor de periode van een jaar de leiding gehad over de top. President Widodo heeft het voorzitterschap overgedragen aan premier Narendra Modi van India, die formeel vanaf 1 januari 2023 de leiding over G20 heeft. Vervolgens komt de leiding per 1 januari 2024 bij Brazilië.
Minister Ramdin zegt dat de top op Bali zeer belangrijk is geweest, zeker voor wat betreft de thema’s die waren uitgekozen: voedselveiligheid, energiezekerheid en de wereld gezondheidsinfrastructuur. Daarnaast is gesproken over de externe invloeden die over samenlevingen afkomen vanwege Covid-19, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Over het laatste is volgens de bewindsman nadrukkelijk gesproken.
De finale tekst van de ontmoeting is na lange onderhandelingen aangenomen; hierin zijn de belangrijkste conclusies van de bijeenkomsten vastgelegd. “Al met al een succesvolle en noodzakelijke ontmoeting”, aldus de BIBIS-minister. Hij noemt het enorm belangrijk dat landen als Suriname – hetzij door vertegenwoordiging – een gelegenheid hebben om een visie uit te dragen, van de gelegenheid gebruik kunnen maken om contacten te leggen en daar ook voordeel uit halen.