De WK-droom van Wales begint opnieuw… 64 jaar later.

Vorige WK-optredens: 1
Titels: 0
Beste resultaat: Kwartfinales (1958)
Wereldbekerrecord: W1 L1 D3
Doelpunten: 4

Grootste overwinning: 2-1 vs Hongarije (1958)
Speler om naar te kijken: Gareth Bale
Positie: 19
Wedstrijden: VS (21 november), Iran (25 november), Engeland (29 november)

Het is 64 lange jaren geleden dat Pele’s eerste WK-doelpunt een einde maakte aan de campagne van Wales in 1958.

Voetbal raakte uit de mode, vooral in het rugby-spelende binnenland van Wales, waar fans decennialang teleurgesteld waren.

Maar in 2016 veranderde er iets. En het was niets minder dan de opkomst van een nieuwe gouden generatie. Onder leiding van voormalig Real Madrid en Tottenham-superster Gareth Bale, heroverden deze nieuwe gladiatoren van Wales – Aaron Ramsey, Joe Allen en Wayne Hennessey – de harten en verbeeldingen van de natie toen ze naar de halve finale van Euro 2016 stormden.

Vier jaar later deed een run naar de kwartfinales van Euro 2020 niets om de branden te temperen die ze thuis hadden gestookt. Opeens leek het alsof Wales kon voetballen.

De wortels van dit succes gaan veel verder terug, met velen die wijzen op de hardwerkende en eerlijke Gary Speed’s ambtstermijn als manager als katalysator voor de veranderende fortuinen van Wales.

In de vier jaar na zijn vroegtijdige dood in 2011 steeg Wales 109 plaatsen op de ranglijst, van 117 naar acht.

Tegenover Engeland, de VS en Iran in hun groep, zal Wales hoge verwachtingen hebben om de knock-outfase te halen. Als ze hun veteranen blessurevrij kunnen houden, hebben ze een kans om verder te komen.

error: Kopiëren mag niet!