Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van koloniale objecten uit de verzamelingen van het Koninklijk Huis. Het onderzoek moet uitwijzen of de objecten zijn geroofd of onder dwang verkregen. De resultaten zijn naar verwachting over minimaal anderhalf jaar bekend.
Dat heeft de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON) donderdag besloten, zo berichten diverse media in Nederland.
Koningin Máxima zit in het bestuur van de stichting. “Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hechten daarom groot belang aan dit onafhankelijk onderzoek”, laat SHVON weten. De onderzoekers bekijken alleen objecten met een koloniale herkomst.
Erfgoedspecialist Valika Smeulders is een van de leden van de onderzoekscommissie. Zij is hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Ook is ze lid van de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties van de Raad voor Cultuur. Smeulders deed onderzoek naar de omgang met koloniaal erfgoed en het slavernijverleden in Nederland, Suriname, Curaçao, Ghana en Zuid-Afrika.
De andere leden zijn voorzitter kunsthistoricus Rudi Ekkart, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, en historicus Martin Bossenbroek.
De omstreden Gouden Koets behoort ook tot de Koninklijke Verzamelingen. Volgens critici draagt het rijtuig bij aan het verheerlijken van het koloniale verleden van Nederland.
De Gouden Koets bevat bladgoud uit Suriname. Koning Willem-Alexander besloot vanwege de ophef over het rijtuig de komende jaren geen gebruik meer te maken van de Gouden Koets.
De Koninklijke Verzamelingen zijn particulier bezit.