2 november 2022 – Het aantal mensen met acute voedselonzekerheid is gestegen van 135 miljoen in 2019 naar 345 miljoen. Alleen al in 17 Afrikaanse en Aziatische hongerhotspots hebben meer dan 150 miljoen mensen te maken met voedselonzekerheid.
Extreme weersomstandigheden en conflicten zorgen voor acute honger door de Sahel, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en oostwaarts naar de Hoorn van Afrika, Syrië, Jemen en Afghanistan.
In landen als Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen verlaagt het Wereldvoedselprogramma (WFP) de individuele rantsoenen om meer mensen te bereiken. “Dit komt neer op het nemen van de hongerigen om de hongerigen te voeden”, zegt het WFP.
De gevolgen van droogte, hittegolven en overstromingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van honger, het vernietigen van gewassen en landbouwgrond, het decimeren van het levensonderhoud en het aanrichten van ravage in kwetsbare gemeenschappen, stelt het WFP.
De opschorting door Rusland van een door de VN bemiddelde graanovereenkomst vergroot de dreiging van stijgende voedselprijzen. De impact kan bijzonder ernstig zijn in de Hoorn van Afrika, waar burgeroorlog, extreme weersomstandigheden en de economische verstoringen van de Covid-19-pandemie de reeds acute voedseltekorten hebben verergerd. In Ethiopië heeft een burgeroorlog van twee jaar geleid tot naar schatting 4,3 miljoen mensen met acute ondervoeding, terwijl dit in het door oorlog verscheurde Jemen oploopt tot 7,1 miljoen.
“Gerichte humanitaire actie is dringend nodig om levens en middelen van bestaan te redden in de hongerhotspots. Bovendien zijn in zes van deze hotspots – Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen – humanitaire acties van cruciaal belang om honger en dood te voorkomen”, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie in het rapport over hongerhotspots, mede-auteur van het WFP.