Voorkomen was vroeger beter dan genezen, maar nu is voorkomen bijna onmogelijk

De situatie binnen de zorgsector in het land is weer aan het verergeren. Dagelijks komen bij de redactie meldingen binnen over de verslechterde gezondheidssituatie.

Minder artsen 

In recente interviews met burgers geven ze aan, dat het niet goed zit met de zorg. Behalve het feit dat artsen het land verlaten, komt het ook voor dat patiënten iedere keer worden verrast met situaties waarbij ze beperkt worden om aan de nodige medicatie te komen die ze nodig hebben. 

De focus van de mensen is in het bijzonder gericht op de zorg die wordt verleend in de hoofdstad, maar het blijkt dat men landelijk te kampen heeft met de problemen die zich voordoen binnen de gezondheidssector, aldus  Imanie, die haar mening hierover deelt met de redactie van Dagblad Suriname.

Gezondheidszorg is al aan het in storten 

De gezondheidszorg en zijn negatieve val is volgens Imanie duidelijk te merken wanneer je pas in die situatie verkeert wanneer je dringend geholpen moet worden, maar niet de optimale zorg kan krijgen. Ze vindt het jammer, dat het in het land zover is gekomen. “Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen”, zegt ze. Imanie loopt met haar vader mee en die is al meer dan 13 jaar arts in Suriname. Deskundigheid op het gebied van gezondheid heeft ze dus van dichtbij meegemaakt. Ze zegt dat men vaak denkt dat het de artsen zijn die de zorg weigeren aan de burgers, “maar vermeldt erbij, dat veel van de artsen vaak meer dan hun moeite doen om de burgers een goede zorg aan te bieden, dit lukt echter in vele gevallen niet. Vooral nu in deze tijd niet”, zegt ze.

Melding van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Vanuit betrouwbare bronnen heeft de redactie verder vernomen, dat er momenteel weer een situatie is bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. De mensen zijn wederom verstoken van gezondheidszorg en kunnen dus niet optimaal genieten van de gezondheidszorg. De mensen zijn zich ervan bewust, dat er een financiële crisis is, maar staan ook stil bij het feit dat gezondheidszorg een van de meest belangrijkste zaken in een land is. Verpleegsters doen de melding verder dat de apparaten die ze moeten gebruiken te wensen over laten.

“Het is vreselijk en je voelt je helemaal niet prettig als je in zo een situatie beland“, zegt een verpleegster van het St. Vincent Ziekenhuis aan de redactie van Dagblad Suriname.

Waardering blijft weg

Ook de waardering van de burgers die dagelijks klaar moeten staan, valt elke keer een trapje lager.

Zo vroeg parlementariër Ebu Jones (NDP), in een recente openbare vergadering van de Assemblee, wat er zal gebeuren met de mensen die wel hun krachten hebben gegeven tijdens de “piekperiode” van de Covid-pandemie. Indien ze toen niet betaald werden, hoe verwacht men dan, dat ze nu weer hun krachten zullen geven, was zijn vraag. Veel mensen zullen het eens met de vraagstelling van Jones. Er moet duidelijkheid komen

GW

error: Kopiëren mag niet!