Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) doet naar aanleiding van een interview op social media met de scholier die onlangs slachtoffer is geworden van pesten en geweld door medescholieren, een beroep op media om het recht op privacy van kinderen niet te schenden.
Het Kinderrechtenverdrag stelt dat elk kind recht op privacy heeft en dat geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn of haar privéleven. Breng daarom geen minderjarigen als slachtoffer, als verdachte of als dader in de publiciteit, want u schaadt het kind daarmee, aldus het ministerie.
In het bedoelde interview werd de scholier als slachtoffer gevraagd of hij op jongens valt en waarom hij als een meisje loopt. Afgezien van het feit dat het ministerie zich afvraagt wat de relevantie van deze vragen is en welk belang de mediawerker hiermee probeert te dienen, vindt het ministerie het afkeurenswaardig dat privacygevoelige informatie van het kind via internet en andere media wordt verspreid.
Het ministerie roept de bedoelde mediawerker op, alsook het mediabedrijf waar deze medewerker aan is verbonden, om terstond het interview in kwestie te verwijderen van het internet en overige media, opdat verdere schade wordt gestopt die de publicatie toebrengt aan de persoonlijke levenssfeer van de scholier en zijn familie.
Het is niet de eerste keer dat mediawerkers zich schuldig maken aan het schenden van het recht op privacy van kinderen. Eerder heeft een mediawerkster een videoproductie gepubliceerd waarbij hij een interview had afgenomen van een 6-jarig meisje dat slachtoffer was van seksueel misbruik. Ook had een mediabedrijf eerder naam en toenaam met foto’s van jeugdige verdachten van een moord op een kapitein van een inheems dorp gepubliceerd. In al deze gevallen heeft het ministerie zijn afkeuring geuit.
Voor de zoveelste keer roept het ministerie mediawerkers, mediahuizen, en de Surinaamse Vereniging van Journalisten op om de privacy van kinderen te waarborgen.
“U heeft als media ten aanzien van minderjarigen een bijzondere verantwoordelijkheid. Van u wordt daarom verwacht dat u voorzichtig te werk gaat bij berichtgeving over minderjarige slachtoffers, verdachten of daders. Dit dient te gebeuren met respect voor de rechten en de waardigheid van elk kind. Minderjarigen zijn extra kwetsbaar, houdt u daarmee rekening. Zeker wanneer het gaat om slachtoffers, verdachten en daders. Maakt u het leed van minderjarige slachtoffers niet groter dan wat het al is.”