Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBOS) heeft in het kader van de 20e verjaardag van de Amerikaanse Kamer in Suriname op 30 september zijn felicitatieboodschap overgebracht. Bij deze gelegenheid waren aanwezig Eugene Profijt, president van de Amerikaanse Kamer in Suriname, minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de ambassadrice van de VS Karen Williams en de bestuursleden van de Amerikaanse Kamer in Suriname.
Minister Ramdin deelde tijdens zijn toespraak mee, dat hij erg verheugd is dat de Amerikaanse Kamer na een lange periode van rust weer energie krijgt. “Suriname is een land dat een lange historische relatie heeft op het gebied van zaken doen met de Verenigde Staten van Amerika. Alcoa was langer dan een eeuw hier. Dit is een voorbeeld van een bedrijf die een connectie heeft met het belangrijkste land waar Alcoa vandaan komt”, zei de minister.
De Surinaamse bewindsman gaf ook aan, dat in de relatie met de VS de focus van de nieuwe regering sinds juli 2020 gebaseerd was op democratie, democratische regels, mensenrechten en rechtsstaat, sterke en onafhankelijke rechterlijke macht en goed bestuur. Hij is daarom heel blij om te zien, dat veel organisaties nieuwe energie krijgen om deel uit te maken van zakelijke activiteiten in Suriname. “Sinds 1975 hebben wij nooit een staatssecretaris op bezoek gehad. De staatssecretaris Mike Pompeo heeft binnen twee maanden na de verkiezingen een bezoek gebracht aan Suriname en we hebben inhoud gegeven aan de relatie”, benadrukte Ramdin.
De minister stelde, dat na het bezoek van Mike Pompeo missies op het hoogste niveau op bezoek zijn geweest om de overheid te ondersteunen. “Dat is het platform dat wij nodig hebben om een economie te ontwikkelen. Het bedrijfsleven is de drijvende kracht en de motor achter elke economische ontwikkeling.”
Minister Ramdin erkende, dat Suriname door een moeilijke tijd gaat en zei dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) de herstructureringen kent waardoor de economie weer gezond door moeilijke tijden gaat. “Het laat je door pijn gaan, het hoort bij het spel, maar het is een zware uitdaging”, aldus de minister.
Tenslotte gaf de minister mee, dat olie en gas zeer belangrijk zijn, maar dat de overheid zich niet alleen daarop richt, maar ook op landbouw, veeteelt, visserij, energie, toerisme en milieu. “Het gaat erom ons economisch potentieel en onze capaciteiten op het gebied van lokale inhoud veel sterker te maken in alle sectoren van onze samenleving. Dat is duurzame ontwikkeling en daar kijken we naar”, besloot de bewindsman.