Lula da Silva wint eerste stemming, 30 oktober finale
Zo’n 156 miljoen stemgerechtigde Brazilianen mochten zondag naar de stembus. Ook in Suriname kon de lokale Surinaams-Braziliaanse gemeenschap stemmen. Ze kozen niet alleen een nieuwe president, maar ook een nieuw Congres. De strijd om het presidentschap ging vooral tussen twee aartsrivalen: de zittende, president en oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (67) namens de Liberale Partij (PL) en de oud-president Luiz ‘Lula’ da Silva (76) van de Arbeiderspartij (PT).
Maar, er komt een tweede ronde in de verkiezingen van Brazilië. Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft, is de tweede ronde nodig. Met bijna alle stemmen geteld staat zittend president Bolsonaro met 43,3 procent van de stemmen iets achter op zijn uitdager Lula da Silva die 48,4 procent heeft. De tweede ronde staat gepland op 30 oktober.
Nek aan nek
De uitslag bleek veel meer nek aan nek te zijn dan de laatste peilingen voorspelden. In een enquête die zaterdag werd gepubliceerd, had Lula nog een voorsprong op Bolsonaro van 50 tegen 36 procent. Bij het binnenlopen van de eerste uitslagen erkenden de peilers, dat ze de steun voor Bolsonaro, president sinds 2019, hadden onderschat.
Dagblad Suriname constateert vooral onder de Surinaamse Brazilianen sterke voorkeur voor president Bolsonaro. “Hij is de beste”, stelde een enthousiaste Braziliaanse op de dag van de verkiezingen desgevraagd tegenover Dagblad Suriname. Ook na de verkiezingen spraken zij de hoop uit voor zijn overwinning. Desondanks lijkt de terugkeer van oud-president Lula eerder op een realiteit. Het Braziliaanse staatshoofd was in januari van het jaar in Suriname voor de eerste bilaterale top tussen de twee landen.
Samenwerking met Brazilië
Suriname heeft een intensieve samenwerking met Brazilië. Ook woont een grote gemeenschap met Braziliaanse roots in het land. President Bolsonaro kwam in januari naar Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking gaven zowel president Chandrikapersad Santokhi en Bolsonaro aan destijds. Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen inzake culturele, handels- en technische samenwerking aangingen. Ook werd een gezamenlijke Braziliaans-Surinaamse commissie opgericht voor het verdiepen van de onderlinge betrekkingen.
In 2020 hebben de landen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend voor het bestrijden van malaria alsook assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.