Suriname is van 1 oktober tot en met 31 december dit jaar voorzitter van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), terwijl Peru ondervoorzitter is. Het voorzitterschap zal namens Suriname worden bekleed door ambassadeur Marten Schalkwijk. Vanwege het voorzitterschap zit Suriname ook in de voorbereiding van de jaarvergadering te Lima die plaatsvindt op 5, 6 en 7 oktober. De jaarvergadering wordt voorgezeten door het gastland, in dit geval de minister van Buitenlandse Zaken van Peru, ondersteund door Suriname.
De jaarvergadering (General Assembly) is het hoogste orgaan van de OAS en wordt bijgewoond door diverse ministers van Buitenlandse Zaken. Suriname zal tijdens deze vergadering vertegenwoordigd worden door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).
Fact: "Together against Inequality and Discrimination" is the theme of the 52nd #OASassembly in Peru
— OAS (@OAS_official) September 30, 2022
📃👉🏽https://t.co/3F3UlP161Q
ℹ️👉🏽https://t.co/sFmGtX2mQL pic.twitter.com/ZsUWs7R7dw
Tussen de jaarvergaderingen in, is het vooral de Permanente Raad van Ambassadeurs (Permanent Council) die de belangen van de OAS behartigt en toeziet op de uitvoering van de besluiten.
De jaarvergadering in Peru zal zich buigen over een groot aantal zaken. Alle jaarverslagen van de diverse organisaties van de OAS worden aan de ministers voorgelegd. Het gaat om ongeveer 15 jaarverslagen, waaronder jaarrapportages van de Pan American Health Organization (PAHO), Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) en de Inter-Amercan Defense Board (IADB).
Verder moet de begroting van de OAS worden goedgekeurd en ook worden er vele resoluties behandeld, die door de verschillende commissies en organisaties zijn voorbereid. Het gaat in deze om resoluties op het gebied van de bevordering van veiligheid, bevorderen en beschermen van mensenrechten, versterking van de democratie en internationaal recht, integrale ontwikkeling, maar ook regionale vraagstukken zoals de situatie op Haïti en in Nicaragua, de ongelijkheid en discriminatie, voedselonzekerheid, gezondheidszorg post-Covid, leiderschap van vrouwen ter bevordering van gendergelijkheid, het vredesproces in Colombia en de solidariteit met de Argentijnse bevolking inzake de Malvinas (Falkland) eilanden.