Twee meisjes, Manisha (11 jaar) en Janesh (13 jaar), zijn dinsdag 20 september verdronken in de Tapanahonirivier, bij het inheems dorp Tepoe in het zuiden van Suriname. Dit bevestigt een familielid van een van de meisjes tegenover Dagblad Suriname.
Volgens het familielid waren de meisjes samen op een plek waar zij altijd gingen relaxen. Een van de meisjes kreeg het idee om te gaan zwemmen. Manisha, die een stedeling is, kon echter niet zwemmen. De redactie verneemt, dat Janesh wel wist te zwemmen en Manisha tussendoor in het water heeft getrokken, maar niet wist dat het meisje niet kon zwemmen. Op een gegeven moment verdwenen zij beiden in de diepte en verdronken.
Het lichaam van Manisha is dinsdagavond gevonden. Janesh was woensdagmiddag nog niet gevonden, men is nog steeds naarstig op zoek naar haar.
“Een beetje water in de mond kan fataal zijn”
Gregorey Doornkamp, lifeguard en zwemschoolhouder van Zwemschool Tukunari, zegt desgevraagd in reactie tegenover Dagblad Suriname, dat zwemmen in een rivier anders is dan zwemmen in een zwembad.
“In een zwembad heb je helder water, maar het water in een rivier is donker, bruin. Ook komt er onderstroming voor in de rivier. Dat is soms zeer gevaarlijk, het lijkt erop dat er geen stroming is, maar in een rivier heb je altijd stroming. Dit zorgt vaak genoeg ervoor, dat mensen in paniek raken, want de stroming neemt ze mee. Vaak genoeg willen ze vechten tegen het water. Maar, het water is natuurlijk sterker. Een beetje water in de mond kan fataal zijn”, aldus Doornkamp.
In een eerder gesprek met Dagblad Suriname, zei Doornkamp, dat “elke drenkeling één teveel is”. In dat artikel benadrukte hij het belang van leren zwemmen, met name op scholen.
SK