Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS of kortweg BuZa) kwam maandagavond 19 september plotseling met vijf uitgebreide persberichten over een werkbezoek, een missie, van minister Albert Ramdin van slechts een dag op Cuba op 8 september…… Persberichten als slecht riekende mostert na de maaltijd.
Kennelijk had de afdeling Voorlichting van BIBIS zo’n 10 dagen nodig om het eendaagse bezoekje van minister Ramdin te verwerken in vijf weinig onthullende persberichten. Natuurlijk, het ging ook om nogal wat gemoedelijke bezoekjes aan drie ministers, de Cubaanse president en aan enkele Surinaamse studenten. Ieder bericht moest ook vergezeld gaan van een leuke herinneringsfoto van de bewindsman samen met de Cubaanse ministers die hij met een bezoekje vereerde, de Cubaanse president en de Surinaamse studenten.
Hieronder kort een weergave van alle bezoekjes van Ramdin op die bewuste 8e september, de dag van Ramdin, de dag waarop deze minister plotseling werd omgetoverd in totaal vier ministers. Immers, hij bleek op Cuba plotseling ook de minister van Volksgezondheid en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie te zijn.
Hij sprak 8 september met de minister van Volksgezondheid van Cuba, José Ángel Portal Miranda en de eerste viceminister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen Ana Teresita González Fraga. Minister Ramdin is van vele markten thuis, heeft kennelijk verstand en kennis van alle beleidsterreinen binnen alle ministeries. Maar, de gevoerde gesprekken met zijn Cubaanse collega-ministers gingen inhoudelijk niet echt veel verder dan uit te spreken dat de onderlinge betrekkingen versterkt, verstevigd moeten worden op diverse beleidsterreinen.
Natuurlijk stipte de bewindsman tijdens alle gesprekken aan, dat de Amerikaanse blokkade van Cuba op verschillende internationale podia en fora door Suriname, in vooral de persoon van president Chandrikapersad Santokhi, wordt veroordeeld, om maar vooral de hechte band met Cuba te benadrukken.
Betaling in rijst?
Opmerkelijk in het onderhoud van Ramdin met de Cubaanse minister van Volksgezondheid, was zijn opmerking, dat met betrekking tot de achterstallige schuld voor verlening van Cubaanse medische diensten en de betaling van collegegelden voor Surinaamse studenten, besproken zal worden om die betaling in goederen te doen, waaronder rijst….. Hoe armoedig kom je dan als land over op een bevriende natie?
Volgens Ramdin had het bezoek aan zijn Cubaanse BuZa-minister het doel om de samenwerking te verstevigen, te brainstormen over brandende vraagstukken, het fundament te leggen voor sterkere samenwerking en oplossingen te brengen in de knelpunten van de gezondheidszorg en het uitbreiden van de relatie, zo meldde BIBIS in haar persbericht.
Natuurlijk bedankte minister Rodríguez Parrilla Suriname voor de veroordeling van het Amerikaanse embargo dat al meer dan 60 jaar aan Cuba is opgelegd. Het bezoek stond vooral in het teken van wederzijdse vriendelijke woorden en het bestendigen van de vriendschap tussen beide landen.
Het bezoek aan minister Ana Teresita González Fraga stond in het teken van verdere uitbreiding en versteviging van de commerciële relatie tussen Suriname en Cuba.
Na de openstaande schuldverrekening voor de Cubaanse medische brigade en de achterstallige collegegelden van de Surinaamse studenten zal de relatie op het gebied van de gezondheidszorg worden hernieuwd, de relatie op andere gebieden worden uitgebreid, waaronder de ontwikkeling van de traditionele geneeswijze, en zal worden nagegaan welke overige Surinaamse producten verhandeld kunnen worden en overige samenwerkingsgebieden exploreren, aldus BIBIS. Tenslotte werden mogelijkheden op het gebied van toerisme besproken waaronder een directe vliegverbinding tussen Suriname en verschillende Cubaanse provincies.
Voedselpakketten als luchtvracht naar studenten op Cuba….
Opmerkelijk feit in het onderhoud van minister Ramdin met de Surinaamse studenten, was dat die studenten kennelijk problemen hebben met de aanschaf van voedingsmiddelen ofwel eten. De minister zegde toe de mogelijkheid te bespreken met Fly Allways voor het versturen van voedselpakketten tegen een redelijke prijs met deze Surinaamse luchtvaartmaatschappij. Hoe beschamend is dat? Voedselpakketten moeten versturen als luchtvracht naar hongerige Surinaamse studenten op Cuba, omdat ze simpelweg veel te weinig geld hebben om zelf eten te kunnen kopen……
Slagroom op de taart
De slagroom op de taart voor minister Ramdin was die 8e september zijn ontmoeting met president Miguel Díaz-Canel Bermúdez.
Gedurende dit onderhoud stonden het Cubaans staatshoofd en de minister stil bij de,volgens Ramdin, uitstekende relatie tussen Suriname en Cuba, waarbij beide voorstander zijn van de verdere uitbreiding van de relatie op gebieden van wederzijds belang, in het bijzonder de samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg, zo schreef BIBIS in haar persbericht.
Minister Ramdin nodigde namens president Santokhi, de Cubaanse president uit om Suriname te bezoeken. De president bedankte voor de uitnodiging en informeerde dat naar de mogelijkheid gekeken zal worden om gelijk na afloop van de CARICOM-Cuba Summit op Barbados, een bezoek te brengen aan Suriname.
Bezoekje aan buurten als Pontbuiten, Wintiwai of Abrabroki
Handjes schudden, foto’s schieten en de ‘koffie-date’ met de president van Cuba zat er weer op voor de Surinaamse bewindsman, die meer en meer begint te lijken op een reizende ambassadeur (zelfs een soort vicepresident) van Suriname en meer oog lijkt te hebben voor buitenlandse betrekkingen en contacten – natuurlijk dat is zijn beleidsportefeuille -. Maar, wat meer intermenselijke aandacht voor de noden van de Surinaamse bevolking zou zeker geen kwaad kunnen. Een bezoekje en handjes schudden en koffie drinken of stroop met bewoners van buurten als Pontbuiten, Wintiwai of Abrabroki zou een welgemeend applausje waard zijn.
PK