De dood van koningin Elizabeth II leidde tot een enorme herstructurering van de financiën van de koninklijke familie. Koning Karel III neemt het Crown Estate over, terwijl zijn oudste zoon William het hertogdom Cornwall erft.
Opgericht in 1337, dienen de landgoederen die de Britse monarchie helpen financieren nu een nieuwe generatie van de Windsors.
Naast het Crown Estate, erft koning Charles III ook het hertogdom Lancaster — een privélandgoed — terwijl zijn oudste zoon William, en de volgende in de rij voor de troon, het privéhertogdom Cornwall van zijn vader erft.
Het overgrote deel van het vermogen van de koninklijke familie bedraagt in totaal ten minste £ 15,5 miljard (€ 17,7 miljard) aan land, onroerend goed en investeringen.
De vorst overhandigt de winst van de bezittingen van het Crown Estate aan de regering in ruil voor de Sovereign Grant, die koning Charles en zijn familie zal financieren voor hun officiële taken.
De subsidie voor het jaar tot maart 2023 is £ 86,3 miljoen (€ 98,7 miljoen), ongewijzigd ten opzichte van de periode van 2022.
Koninklijke testamenten worden niet openbaar gemaakt, “dus we hebben geen idee wat erin staat en wat dat waard is”, vertelde Laura Clancy, een docent media aan de Lancaster University en auteur van een boek over koninklijke financiën, aan CNN Business.
Als vorst is koning Karel vrijgesteld van successierechten op bezittingen die hij in het testament van zijn moeder ontvangt. Sinds 1993 betalen hij en de koningin echter inkomsten- en vermogenswinstbelasting over fondsen uit hun privé-landgoederen.