Inheemse protestactie: “Wij zijn als zware criminelen behandeld, terwijl wij ongewapend waren”

Een groep inheemsen had op maandag 12 september, op de weg naar de luchthaven (Zanderij), een protestactie voorbereid tegen de komst van premier Mark Rutte. Door middel van protestborden wilden zij de aandacht van de premier vragen. Zij vinden dat Nederland de grootste occupant is, wanneer het gaat om de rechten van de inheemsen. Op beelden is te zien dat de groep inheemsen werd tegen gehouden door de politie, zij werden hardhandig aangepakt. De redactie van Dagblad Suriname heeft verschillende personen benaderd om een beter inzicht te krijgen in deze kwestie.

Het recht om te protesteren is in onze grondwet verankerd..
De inheemse activiste Audrey Christiaan zegt desgevraagd in een gesprek met Dagblad Suriname, dat het recht om te protesteren in de Grondwet is verankerd. De politie die de orde moet handhaven, moet daarvan ook op de hoogte zijn, stelt zij. “Het eerste wat zij moesten doen is een gesprek aangaan met de mensen en vragen wie de leiding heeft over de protestactie. En verder duidelijke afspraken maken. Wat ik zie op de beelden, is dat er geweld is toegepast. Dat is natuurlijk af te keuren, zo gaan we niet om met onze burgers die vooral niet gewapend zijn. Ze hadden protestborden bij zich om een punt te maken aan de premier. Ook in het land van Rutte wordt er geprotesteerd tegen de Surinaamse president. De Surinamers mogen daar ook hun zegje doen. Ik denk dat er veel meer gedaan moet worden, misschien ligt het aan de scholing, of misschien aan machtsvertoon. Ik weet niet waarom ze geweld hebben toegepast in plaats van de praten met de actievoerders”, aldus Christiaan.
Ten tijde van de protestactie was Christiaan niet aanwezig. Haar reactie is gebasseerd op de videobeelden die te zien zijn op social media.

Vooralsnog geen informatie van KPS
De redactie van Dagblad Suriname kon uit de videobeelden niet opmaken of er eerst met de mensen gesproken is alvorens er geweld is toegepast. Daarom is besloten de woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Milton Bisschop, te vragen hoe dat precies in elkaar zit. De woordvoerder gaf aan, dat er navraag gedaan zou worden. De redactie heeft vooralsnog geen verdere informatie van het KPS ontvangen.

Actievoerders zelf aan het woord….
Guilliano Zaalman
Guilliano Zaalman, een van de actievoerders tevens voorzitter van het Platform voor Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), zegt tegenover Dagblad Suriname dat het om een vreedzame protestactie ging. “We hebben duidelijke afspraken met de mensen gemaakt”, zegt Zaalman. Zij waren met zo’n 40 man op de been. De protestactie was bedoeld om een signaal te geven aan Nederland.

“Vanuit het platform ESAV zijn wij ook bezig met het onrecht dat de inheemsen is aangedaan. We houden ons bezig met het werk dat de Carricom ons heeft gegeven, namelijk het ontwikkelingsplan voor de inheemsen. De inheemsen hebben bijvoorbeeld geleden onder genocide, slavernij en landroof. Toen we hoorden dat Mark Rutte zou komen, is dus dit initiatief genomen. We hebben de gelegenheid niet gehad om echt te mobiliseren, maar we vonden 40 man al voldoende”, stelt Zaalman.

Hij geeft verder aan dat de groep eerst met een gebed is gestart, vervolgens werd afgesproken dat zij op de berm zouden blijven en dat niemand op straat zou gaan. De groep heeft zich volgens hem ook hieraan gehouden. “We waren net op plaats van bestemming op de berm en toen kwam de politiebus. Een agent sprong naar buiten, liep naar mevrouw Dorethy Sabajo toe die voorin van de groep stond en greep haar bord uit haar hand. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de mensen. Een jongeman zei tegen de agent dat die het bord niet zomaar kan nemen. En toen begonnen de meeste agenten hem ook aan te vallen. Een heeft hem plotseling een vuistslag aan zijn neus gegeven.”

“Onze bedoeling had niets met de overheid te maken. We hebben een sein gegeven aan Nederland voor het onrecht dat ze de inheemsen hebben aangedaan. Op onze borden stond er geen enkele leuze over Suriname. Als de premier langskwam zouden wij de borden omhoog houden en uitjouwen dat Nederland onze grootste occupant is”, aldus Zaalman.
Vorig jaar werd een petitie ingediend aan De Nationale Assemblee en daarna ook aan de Nederlandse Ambassade. Die zijn echter onbeantwoord gebleven. Zaalman wijst erop dat er herstel moet komen indien er werkelijk recht en waarheid bestaat.

Dorethy Sabajo
Dorethy Sabajo vertelt in een reactie wat er vooraf is gebeurd, alvorens de politie geweld heeft toegepast. “Wij stonden op de berm, rustig met onze protestborden in de hand. Plots stopte een witte bus voor ons, waarna een agent uit de bus stapte en hardhandig het bord uit m’n hand trok en in stukken kapot maakte, zonder vooraf een gesprek aan te gaan met mij. Ik schrok mij lam, gelukkig was het lat van het bord niet grof, anders had ik zo gewond kunnen raken. Mijn medestrijders zagen dat en kwamen op voor mij, en vroegen de agent waarom hij zo grof deed. Op hetzelfde moment kwamen alle agenten uit de bus en begonnen aan mijn medestrijders te trekken en op hen te slaan. Ik wist niet wat ik zag. Ik verkeerde in shocktoestand en probeerde toch te voorkomen dat het slaan doorging. Een van de strijders is gewond geraakt aan zijn neus, omdat een agent die tussen zijn collega’s stond in de drukte op hem sloeg, een andere greep aan zijn schouderdoek zo hard dat die strak getrokken werd aan z’n hals(wurging), terwijl de strijders niet terug sloegen.”

Aan Sabajo werd verder gevraagd wat zij van de wijze vindt waarop de groep is behandeld. Hierop geeft zij aan dat zij zeer onheus zijn behandeld. “Wij zijn als zware criminelen behandeld, terwijl wij ongewapend waren. Hoort dat zo? Is het normaal dat agenten zonder eerst te vragen of te onderzoeken wat de bedoeling is van het protest, geweld gebruiken tegen burgers die opkomen voor hun rechten? Dit is schandalig, ik begin steeds meer te geloven dat het politie-apparaat, in ons mooi land, uit criminelen en vechtersbazen bestaat. Ze moeten zich schamen. De mensen met politie uniform aan, ik wil zeker geloven dat zij hun werk in opdracht doen, maar zijn zij daarvoor geschoold? Mijn advies; de politie moet heropgeleid worden, want hun werk doen zij totaal verkeerd”, aldus Sabajo.
SK

error: Kopiëren mag niet!