In drie dagen tijd zijn deze week op Malta twee Nederlanders gearresteerd op verdenking van drugshandel. Een van hen was in het bezit van vijf kilo cocaïne en vier kilo heroïne met een geschatte straatwaarde van zo’n 1,5 miljoen euro. De politie observeerde de Nederlander al maanden omdat het vermoeden bestond dat hij drugs naar Malta smokkelde. De ander, een Surinamer, had wat cannabis en 200 gram cocaïne op zijn lichaam.
De uit Suriname afkomstige Melvin N. werd maandag gearresteerd op de internationale luchthaven van de eilandstaat. Hij arriveerde om 12.30 uur lokale tijd met een vlucht vanuit Brussel. Agenten van de luchthavenpolitie vonden tijdens het fouilleren van de Nederlander een zakje cannabis op diens lichaam.
De man beweerde dat de drugs voor eigen gebruik waren, maar bij de daaropvolgende volledige lichaamscontrole vonden ze nog meer drugs: zo’n 200 gram cocaïne verpakt in tape en vastgemaakt aan zijn geslachtsdelen.
De verdachte verscheen eveneens woensdag voor de rechtbank. Hij pleitte ‘niet schuldig’ te zijn aan het bezit van en handel in cocaïne, meldt de Times of Malta. ‘Omstandigheden’ wezen er op dat de drugs niet uitsluitend voor eigen gebruik waren. De Officier van Justitie vertelde volgens de krant, dat N. tijdens het politieverhoor had verklaard dat dit niet de eerste keer was ‘dat hij zo’n klus deed’.
De rechtbank beval de voorlopige hechtenis van de Nederlander nadat hij had ingestemd met de inbeslagname van alle spullen die hij bij zich had.
Aangezien hij van plan was zich op Malta te vestigen en een baan te zoeken maar nog geen vaste verblijfplaats had, vroeg zijn advocaat niet om vrijlating op borgtocht van haar cliënt, aldus de krant.
‘De meest voorkomende vertreklanden van drugskoeriers die tegen de lamp liepen op Europese luchthavens, gekeken naar het aantal inbeslagnames, waren de Nederlandse Antillen (21%), Brazilië (12%), Suriname (7%) en Spanje (6%). De meest voorkomende bestemmingen waren Nederland (35%), Spanje (13%) en Ierland (10%)’, citeert Malta Today uit het jaarverslag 2020 van het regionale inlichtingenbureau van de Werelddouaneorganisatie.