Op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een groep van zeventien belangstellenden dinsdag 30 augustus een basistraining in hydrocultuur gevolgd.
De training werd verzorgd door de afdeling Groenten Onderzoek van het LVV-directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) en is ondergebracht binnen het project voor Landbouw Concurrentievermogen van de International Development Bank (IDB). Dit project is gericht op het versterken en verbeteren van het concurrentievermogen van landbouwers.
Eerder dit jaar hadden enkele van de participanten van de hydrocultuur training al een plantvermeerdering training gevolgd op het ministerie. Deze werd zo goed door ze ervaren, dat zij weer een groep samenstelden die interesse had voor hydrocultuur. Het ministerie werd met het verzoek voor een training benaderd en dat werd, in samenwerking met de IDB terstond ingewilligd.
Hydrocultuur is het telen van planten in water, waaraan noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Het is een teelwijze welke steeds vaker wordt toegepast.
Het telen van gewassen is een uitdagende onderneming die voortdurend wordt blootgesteld aan weers- en klimaatomstandigheden. Deze spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het tempo van de gewasproductie. Het toepassen van hydrocultuur in een plantenkas leidt tot gunstige groeiomstandigheden waarin de gewassen beschermd zijn tegen ongunstig weer en verschillende plagen. Hierdoor krijgt men ook producten van betere kwaliteit. Een van de grootste voordelen is dat dit systeem de mogelijkheid biedt het hele jaar door gewassen te telen in plaats van te worden beperkt door seizoenen. Hydrocultuur kan reeds op een klein oppervlakte worden toegepast.
De deelnemers hebben kennis gemaakt met de verschillende hydrocultuur systemen, waardoor zij nu in staat zijn onderscheid te maken tussen de gewassen en in welk hydrocultuur systeem deze het best geteeld kunnen worden.
“De training heeft mij, net als de plantvermeerdering training, gestimuleerd zelf mijn groenten te planten om zo te voorzien in eigen behoeften. Doordat hydrocultuur reeds op een klein oppervlakte kan worden toegepast, is het voor mij en vele anderen die verantwoord willen planten prima toepasbaar. Een echte aanrader voor velen!”, aldus deelneemster Bea Lachhunsing. Zij raadt iedereen deze training aan.
Uiteraard, zoals te doen gebruikelijk, ontvingen de deelnemers als bewijs van deelname ter afsluiting van de training een certificaat: