Debie (VHP) vraagt om voorlopige opschorting implementatie BTW

Tijdens de behandeling van de wet Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), waarvan de implementatie gepland is per 1 januari 2023, heeft Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP)  gevraagd aan de regering om de uitvoering hiervan op te schorten totdat er vrede is bereikt tussen Rusland en Oekraïne. “Dus als er op 1 januari 2023 nog geen vrede is bereikt, te wachten tot het moment wanneer er volledige vrede is bereikt tussen VS, de Europese Unie, Oekraïne enerzijds en Rusland anderzijds”, zei hij.

Het Assembleelid stelde verder, dat elke prijsverhoging in Europa direct wordt “geïmporteerd” in Suriname.

Consument

Debie gaf aan, dat BTW een verbruiksbelasting is die wordt geïnd wanneer je waarde toekent aan de producten of diensten die je verkoopt. Het wordt door de eindgebruiker betaald, dat is de consument.

Hij verwijst naar de behandeling in het parlement. De minister heeft de mededeling gedaan dat het BTW-tarief niet 15 procent maar 10 procent zal bedragen. Dit is dus een 5 procent minder dan het huidig tarief van de omzetbelasting van 12 procent.

Koopkrachtdaling

Volgens Debie heeft het gevoerd financieel wanbeleid in het verleden geleid tot een enorme koopkrachtdaling, hij noemde de noodzakelijke maatregelen die door deze regering zijn getroffen om de economie weer op spoor te krijgen.

“Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft reeds geleid tot gigantische prijsverhogingen, die deze kleine open economie een kans op herstel verder vertraagd”, zo vervolgde hij.

“De geïmporteerde inflatie wordt dan ook doorberekend in de lokale productie met als gevolg prijsverhoging. De transportkosten zijn ook enorm gestegen vanwege de oorlog, hoge container prijzen en ook hoge olieprijzen. Mensen hebben het erg moeilijk aan de basis.”

Debie had ook de regering gevraagd om het tarief van de BTW te brengen naar 10 procent. Hij licht de reden hiervoor toe: “Omdat de minister van Financiën heeft aangegeven dat bij een BTW van 12.5 procent de opbrengsten 7.5 procent van het bruto binnenlands product (BBP) zal zijn en bij 10 procent het percentage 7 van het BBP is.”

Hij verwees verder ook naar de president. “Hij heeft recentelijk ook aangegeven, de afspraken met het IMF om per 1 januari 2023 stellen, dat de implementatie van BTW moet plaatsvinden. Echter zei de president niet te weten of een BTW komt, zoals in het ontwerp staat of aan de situatie aangepaste BTW”, aldus Debie.

Inflatie

Verder noemde hij de bekendmaking van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) van 24 augustus met als kop ‘inflatie in een jaar tijd 49.2 procent’ “zeer bijzonder”. Hij merkt het volgende op: “De bijzonderheid in deze is dat de jaarinflatie in 2020 60.8 procent bedroeg en in 2021 was dit 60.7 procent. De ABS vergelijkt ook de gemiddelde consumentenprijzen tussen juli 2021 met juli 2022, dan zijn de prijzen met gemiddeld met 49.2 procent gestegen.”

Volgens Debie moet het naar aanleiding hiervan voor eens en altijd duidelijk worden vanwaar de inflatie afkomstig is, en dat het niet de huidige regering is die daarvoor verantwoordelijk is.

“Als de jaarinflatie in 2020 60.8 procent was, dan spreekt dit boekdelen. Cijfers liegen niet”, aldus Debie.

RB

error: Kopiëren mag niet!