Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken geeft in gesprek met de woordvoerder van president Chandrikapersad Santokhi op 25 augustus aan, dat er twee belangrijke besluiten zijn genomen namens de regering inzake de publieke sector.
Van 1 oktober tot en met 31 december wordt “een window” geopend waar ambtenaren vervroegd de dienst, vrijwillig, mogen verlaten. Deze oproep geldt voor de categorie 55 jaar en 35 dienstjaren. Ook de groep 0-5 dienstjaren krijgt de kans om de dienst eerder te verlaten alsook mensen die gebruik willen maken van de 18 maanden regeling. Er zal hiertoe een goed communicatieplan worden opgezet. Het tweede besluit is dat vanaf 1 september de verplichte landsdienaren registratie verricht gaat worden. Een ambtenaar zal verplicht gesteld worden zich te registreren.
De minister geeft aan, dat er reeds registraties zijn geweest, maar nog niet eerder een verplichte. De verplichte registratie is nodig zodat het Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) opgeschoond kan worden. Gebleken is, dat er nog mensen uitbetaald worden die niet bestaan, reeds zijn overleden of niet gevonden kunnen worden, ook niet op de werkplek.
“Met deze registratie kunnen wij erachter komen waar deze mensen zijn, waar zij werken en op welke afdeling zij werkzaam zijn zodat de staatsmiddelen niet besteed worden aan mensen die niet op het werk komen en kunnen deze middelen op een betere manier ingezet worden omdat het in deze tijd belangrijk is dat wij goed met omgaan met onze staatsmiddelen”, aldus de minister.
“Nogmaals, het is een verplichte landsdienaren registratie, dat wil zeggen als men zich niet registreert is de minister van Binnenlandse Zaken samen met de vakminister gerechtigd om de bezoldiging stop te zetten totdat de ambtenaar zich weer registreert.”
De minister zegt verder, dat het niet de bedoeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken is om de mensen die de dienst verlaten in de steek te laten. Zij zullen samen met het bedrijfsleven, het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, ASFA, begeleid worden, getraind en bijgeschoold zodat zij een eigen onderneming kunnen starten of dat zij weer bij een particulier terecht kunnen.