DOOR DUNCAN MIL
17 augustus 2022 – Onderzoek naar de kaakspieren van vleesetende dinosauriërs uit de Jurassic Periode heeft aangetoond dat Allosaurus fragilis zijn kaken verder kan openen dan de koning van de dinosauriërs, Tyrannosaurus rex.
A. fragilis zwierf ongeveer 150 miljoen jaar geleden door Noord-Amerika en kon zijn kaken openen tot een hoek van 79 graden. De maximale hoek van de kaakopening was groter dan die van T. rex, die ongeveer 66 miljoen jaar geleden rondsnuffelde.
T. rex zou echter met ontzagwekkende kracht kunnen aanvallen, met een botverscheurende beet van de kolossale carnivoor geschat op 3,6 ton. Ter vergelijking: Allosaurus had een bijtkracht van ongeveer 365 kg – hetzelfde als een moderne leeuw.
Deze bijtkracht werd in T. rex en A. fragilis geholpen door een intrigerende evolutionaire wijziging in de schedel, waarbij de oogkas of orbitaal bot elliptisch of sleutelgatvormig werd in plaats van cirkelvormig, volgens een studie gepubliceerd in Communications Biology.
De onderzoekers ontdekten dat jonge exemplaren van deze grote vleeseters ronde oogkassen hadden, waarbij de vormverandering zich ontvouwde naarmate het dier volwassen werd.
“Slechts enkele dinosauriërs hadden oogkassen die elliptisch of sleutelgatvormig waren. Maar dat waren allemaal grote, vleesetende dinosaurussen met een schedellengte van een meter of meer”, zegt paleontoloog dr. Stephan Lautenschlager van de Universiteit van Birmingham in Groot-Brittannië.
“Tyrannosaurus was in staat om continue spierkracht uit te oefenen tijdens verschillende gapende hoeken, wat nodig zou zijn voor een dier dat door dik vlees bijt en botten verplettert.”
Lautenschlager zei dat A. fragilis en T. rex hoogstwaarschijnlijk hun maximale kaakopening zelden gebruikten. Hun optimale kijkhoek was 28 graden.
De orbitale modificatie leverde smallere oogkassen op. Hoewel dit de grootte van de ogen mogelijk heeft beperkt, heeft het de beschikbare ruimte voor kaakspieren vergroot en de robuustheid van de schedel vergroot, zei Lautenschlager.