De noodzaak voor invoering van grotere SRD coupures dringt zich steeds nadrukkelijker op. Vanwege de macro-economische ontwikkelingen, onder andere gekenmerkt door de waardedaling van de Surinaamse munt, hebben mensen meer geld nodig om hun uitgaven te kunnen bekostigen. De pinautomaten raken hierdoor sneller leeg. Het tijdig bevoorraden van de geldautomaten blijft hierdoor een constante uitdaging en leidt niet zelden tot ergernis vanuit de burgerij.
In kringen rond de monetaire autoriteiten en de bankwereld wordt al enige tijd gesproken over de mogelijke invoering van SRD biljetten met grotere waarden. In hoeverre dit idee zich vertaald heeft in concrete voorstellen en of voorbereidingen is niet bekend, doch noodzaak voor invoering van SRD biljetten met grotere waarden blijkt uit de praktijk van alle dag.
Positief tegenover idee
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei in mei in het parlement positief te staan tegenover het idee om mogelijk hogere coupures van de SRD in te voeren. Het idee is toen door enkele Assembleeleden geopperd tijdens de debatten rond de nieuwe Centrale Bankwet. De minister zei toen, dat hij het onderwerp bespreekbaar zou maken bij de monetaire autoriteiten.
Naast de bestaande munt- en bankbiljetten denkt hij zelf aan bankbiljetten van SRD 200, SRD 500 en SRD 1.000. De invoering van hogere SRD coupures zou het steeds terugkerend probleem van snel leeg rakende geldautomaten aanzienlijk kunnen verhelpen. Daarnaast hoeven mensen met niet teveel biljetten rond te lopen voor het doen van uitgaven. Hoewel het giraal betalingsverkeer en het doen van betalingen met de pinpas is toegenomen, blijft de Surinaamse economie voor een belangrijk deel toch nog rond cash geld te draaien.
De pinautomaten zijn daarbij noodzakelijk. Nu worden de meeste geldautomaten niet meer bevoorraad met kleine coupures van SRD 10 en SRD 20. Ze worden voornamelijk bevoorraad met biljetten van SRD 100 en SRD 50. De kosten per opname bij de geldautomaten bedraagt SRD 5. Voor velen is het daardoor onaantrekkelijk om kleine bedragen te “pinnen”.
Beperkte hoeveelheid biljetten
In de geldautomaten zitten cassettes waarin de biljetten worden geplaatst. Zo’n cassette kan echter een maximaal aantal biljetten bevatten. Aan de behoefte aan meer geld uit de automaten zal met de invoering van grotere SRD coupures aanzienlijk tegemoet worden gekomen.
De invoering van grotere SRD coupures zou voldoen aan alle economische gronden, doch psychologische en traumatische ervaringen uit het verleden dienen daarbij niet uit het oog verloren te worden. De huidige Surinaamse dollar (SRD) werd op 1 januari 2004 als officieel betaalmiddel ingevoerd en kwam in de plaats van de Surinaamse gulden (SRG). Bij de overgang van de SRG naar de SRD werden er drie nullen van het geld geschrapt. Duizend Surinaamse gulden van toen werd 1 Surinaamse dollar. In SRD zijn er munten van 1, 5, 10, 100 en 250 cent, muntbiljetten van SRD 1 en SRD 2,5 en bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 SRD.
SS