Brazilië meldt een eerste sterfgeval als gevolg van het apenpokkenvirus. Dat is de eerste dode buiten Afrika in de huidige uitbraak die een kleine twee maanden geleden in Europa begon. Het gaat om een 41-jarige man, aldus lokale en diverse grote internationale media.
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zegt, dat hij ook leed aan lymfoom en een verzwakt immuunsysteem. Hij was opgenomen in het ziekenhuis in de zuidoostelijke stad Belo Horizonte en stierf aan een septische shock nadat hij naar de intensive care was gebracht.
“Het is belangrijk om te onderstrepen dat hij ernstige comorbiditeiten had, om geen paniek te zaaien onder de bevolking. Het sterftecijfer is erg laag”, voor apenpokken, zei Minas Gerais gezondheidssecretaris Fabio Baccheretti.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft bijna 1.000 gevallen van apenpokken geregistreerd, voornamelijk in de staten Sao Paulo en Rio de Janeiro, die zich ook in het zuidoosten van het land bevinden.
Samen met de Verenigde Staten en Canada is het een van de landen die het meest getroffen zijn door apenpokken in Amerika.
Vroege tekenen van de ziekte zijn onder meer hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en een waterpokkenachtige uitslag.
Zo’n 18.000 gevallen al in 78 landen
Er zijn nu ongeveer 18.000 gevallen gevonden in 78 landen over de hele wereld en een week geleden verklaarde de WHO de uitbraak tot een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied.
Ongeveer 70 procent van de laatste gevallen wordt gevonden in Europa en 25 procent in Amerika, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vorige week woensdag.
Terwijl de gevallen wereldwijd toenemen, riep de WHO woensdag de groep op die momenteel het meest door het virus wordt getroffen – mannen die seks hebben met mannen – om hun seksuele partners te beperken.
De ziekte geneest meestal vanzelf na twee tot drie weken, hoewel het herstel soms een maand kan duren.
Een pokkenvaccin van de Deense medicijnmaker Bavarian Nordic, op de markt gebracht onder de naam Jynneos in de Verenigde Staten en Imvanex in Europa, blijkt ook te beschermen tegen apenpokken.
In Spanje is een tweede sterfgeval door apenpokken gerapporteerd, een dag nadat de eerste dode door de ziekte werd gemeld. “Van de 3.750 patiënten zijn er 120 in het ziekenhuis opgenomen en zijn er twee overleden”, meldde het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.
De meeste besmette personen in Spanje zijn man, de gemiddelde leeftijd is 37 jaar.
Suriname
In Suriname zijn voor zover bekend nog geen gevallen van apenpokken geregistreerd. Terwijl, naast Brazilië met een eerste dode, in Nederland inmiddels enkele honderden gevallen zijn vastgesteld, lijkt het erop dat het ministerie van Volksgezondheid in Suriname nog geen maatregelen treft voor het geval dit virus in het land opduikt. Suriname heeft open grenzen en er is intensief vliegverkeer tussen het land en onder andere Nederland en Brazilië.
De redactie van Dagblad Suriname benaderde vorige week al minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid met de vraag hoe zijn ministerie aankijkt tegen de situatie rond apenpokken in met name Nederland. Een reactie bleef echter uit. Die vraag werd gesteld naar aanleiding van een uitgebreid persbericht van het ministerie van Volksgezond over apenpokken in het algemeen. Het ministerie informeert in dat bericht de samenleving over dit virus, maar met geen woord wordt gerept over in hoeverre Suriname is voorbereid op apenpokken.
PK