VN-topman Guterres bezoekt inheems dorp Pierre Kondre-Redi Doti

Een oproep van de inheemse bevolking van Suriname

Antonio Guterres, de secetaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) die deze dagen in Suriname is om de 43e Caricom staatshoofden- en regeringsleiders-vergadering bij te wonen in Paramaribo, bracht zaterdag een bezoek aan het inheemse dorp Pierre Kondre – Redi Doti, zo’n 67 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo, omgeven door 9.000 hectare bos en de thuisbasis van ongeveer 100 inwoners, aldus de VN in een eigen persbericht.

Nadat hij door een ijzerrijk landschap was gereden, gekenmerkt door zijn roodachtige grond, werd de heer Guterres ontvangen door Kapitein Lloyd Read van de Kaliña-volkeren (zie foto, bron: VN, UN Photo/Evan Schneider) samen met zingende vrouwen en mannen van de gemeenschap en gekleed in hun traditionele kleding met een dominante rode kleur.

“De uitdaging [waar we voor staan] om Moeder Aarde en het Amazone-regenwoud te beschermen, wordt niet gewaardeerd en vormt een bedreiging voor ons leven”, klaagde de heer Lloyd, eraan toevoegend dat zijn volk – buiten hun schuld – momenteel in gevaar wordt gebracht door de uitbuiting van natuurlijke hulpbronnen en de gevolgen van klimaatverandering, zoals grote en aanhoudende regenval en overstromingen.

Hij zei dat kwikverontreiniging – voornamelijk veroorzaakt door illegale goudwinningsactiviteiten – ook een bedreiging vormt voor het leven en het levensonderhoud van inheemse volkeren.

“In het zuiden wordt het leven verwoest door kwik. Er is geen vis, geen vlees en geen schoon drinkwater. Zelfs extreem hoge niveaus van dit metaal zijn gevonden in het haar van onze inheemsen, “zei hij.

De secretaris-generaal nam nota van de zorgen en vroeg de heer Lloyd om meer details en beloofde de ‘woordvoerder’ van de gemeenschap te zijn tijdens zijn latere ontmoeting met de regering.

“Bezoek van solidariteit met inheemse gemeenschappen”

“Dit is een bezoek van solidariteit met de inheemse gemeenschappen in Suriname en over de hele wereld. Als we zien, dat we de strijd tegen klimaatverandering nog steeds aan het verliezen zijn, als je de biodiversiteit overal meer en meer bedreigd ziet, als je overal ter wereld vervuiling ziet, is het heel belangrijk om te erkennen dat inheemse gemeenschappen de wijsheid, de veerkracht en de wil tonen om in vrede te zijn met de natuur”, zei hij tegen de mensen die zich in het dorp verzamelden.

Ananas voor duurzame ontwikkeling

Het dorp Redi Doti, gedeeltelijk genesteld in de savannegordel van Suriname, een gebied van wit silicaatzand dat grotendeels onvruchtbaar is, slaagt erin ananas, passievrucht en cassave te verbouwen, die de belangrijkste bron van levensonderhoud van de gemeenschap vormen.

Het bezoek viel samen met de Internationale Dag van Coöperaties, en de heer Guterres heeft het werk kunnen zien van twee coöperaties die worden ondersteund door de VN en haar agentschappen, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), evenals de Europese Unie.

Een van die coöperaties, geleid door lokale vrouwen, maakt biologische producten op basis van ananas, zoals jam, sappen en fruitbekers. De andere coöperatie houdt zich bezig met het teeltproces, dat probeert de ananasoogst om te zetten in een jaarproductie in plaats van een seizoensproductie.

Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) is het van cruciaal belang dat inheemse en tribale gemeenschappen worden betrokken bij de economische welvaart. Hoewel ze slechts 4 procent van de totale bevolking uitmaken, beslaan hun landrechten meer dan 80 procent van het grondgebied van Suriname, maar ze worden niet officieel erkend door de nationale wetgeving.

Voordat hij de gemeenschap verliet, zei kapitein Lloyd Read tegen de secretaris-generaal dat hij Tamushi de almachtige [de grote geest-God] zou vragen hem de kracht en macht te geven om verder te gaan, in een wereld die wordt bedreigd door klimaatverandering en oorlog.

Hij zong een prachtig gebed in zijn moedertaal Kaliña, nam afscheid en vertelde hem dat hij hoopte dat hij ze zou onthouden.

“Inheemsen dragen niet bij aan klimaatverandering, maar zijn toch de meest getroffenen”

“Inheemse volkeren hebben niet bijgedragen aan de klimaatverandering, maar toch behoren ze tot de meest getroffen. Tegelijkertijd hebben ze oplossingen waar de wereld zoveel van kan leren. Ze zijn trotse bewakers van een deel van de onmisbare biologische diversiteit van de planeet, en ze hebben daarbij steun nodig”, benadrukte de VN-chef later op een persconferentie.

PK/VN

error: Kopiëren mag niet!