De provincie Noord-Holland heeft vrijdagmiddag excuses aangeboden voor de rol van de gezagsdragers in het slavernijverleden. Het is de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.
De excuses komen 159 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk deed dat tijdens de dag waarop jaarlijks het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan gevierd; Keti Koti. Hij hield een toespraak bij de opening van de expositie genaamd ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’.
Van Dijk bood namens de provincie excuses aan ‘aan de nazaten van de tot slaafgemaakten, mensen die het onrecht van toen vandaag nog ervaren’. “Excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen. Wij nemen in deze tijd afstand van wat ze in die tijd hebben gedaan.”
De Commissaris van de Koning wil als provincie het verleden in de ogen kijken. “In een vrij en democratisch land is en moet er de ruimte zijn voor ieders verhaal. Zeker als dat verhaal nog te weinig bekend en erkend is en nog altijd pijn doet, generatie op generatie.”
Van Dijk zegt dat ze vrijdag als provincie ‘een belangrijke stap’ hebben gezet. “Door het verleden beter te leren kennen, te erkennen en afstand te nemen van wat gezagdragers in die tijd hebben gedaan. Maar ook door de vraag te stellen wat wij vandaag en in de toekomst, als burgers én bestuurders, met de macht en de vrijheid die ons gegeven is, doen en wat daarbij ons mensbeeld is. Ik hoop dat deze dag een bijdrage levert aan meer openheid.”
Hij noemt dat 1 op de 20 Noord-Hollanders een voorouder heeft die ooit in slavernij leefde. “Het verleden zit in ons, maar de toekomst maken we samen.”
Hoewel Noord-Holland de eerste provincie is die excuses aanbiedt voor het slavernijverleden, gingen meerdere steden de provincie voor. Afgelopen februari bood burgemeester Sharon Dijksma excuses aan namens de stad Utrecht, Rotterdam deed dat in december, en Amsterdam in juli vorig jaar.
Ook meerdere banken hebben hun verantwoordelijkheid genomen voor het verleden. Eerder bood vrijdag president Klaas Knot excuses aan namens De Nederlandsche Bank (DNB). ABN Amro ging DNB afgelopen april voor.
Hieronder de tekst van de toespraak van mr. Van Dijk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland: