Diaspora en de ontwikkeling van Suriname

Na twee jaren reisde ik op 22 mei 2022 weer naar Suriname. Ik liep in het vliegtuig en keek naar de mensen, die weer naar hun geboorteland met vakantie of voor een aantal maanden  verblijf gingen. De meeste stoelen in het vliegtuig waren bezet. Ik sprak met een stewardess van de luchtvaartmaatschappij. Zij vertelde mij, dat de vluchten naar Paramaribo weer vol zijn. Dat is al maanden het geval. Voor de komende maanden van dit jaar 2022 zijn de vooruitzichten goed. De vluchten met de luchtvaartmaatschappijen zijn zeer goed bezet.  De mensen uit de diaspora willen een korte tijd (tot ca 3 maanden) of lange tijd ( meer dan 3 maanden) in Suriname verblijven. Vele Surinaamse Nederlanders koesteren deze wens. Graag verwijs ik u naar een gedeelte van het onderstaande artikel uit dagblad de Ware Tijd d.d. 19 mei 2022:

Quote 

“Het gaat de goede kant op met het aantal reizigers dat Luchthavenbeheer afhandelt op de Johan Adolf Pengel-luchthaven. De statistieken die het bedrijf bijhoudt, laten in sommige gevallen zelfs een herstel zien van 97 procent naar het niveau pre-Covid-19 in 2018 en 2019. Zo kwamen er in april 2018 18.995 passagiers aan, in april 2019 18.682 en in april 2022 18.130. In de Covid-19 jaren waren dat beduidend minder: in april 2020 485 en het jaar daarop 3.982 aankomende reizigers. Van januari tot april dit jaar werden er in totaal 111.638 aankomende en vertrekkende passagiers afgehandeld op de luchthaven. In vergelijking met de 145.194 in 2019 dus een gemiddeld herstel van 76,3 procent “. Unquote 

Diasporakapitaal in de Surinaamse economie

Trekken wij de lijn door naar het einde van 2022 dan kunnen wij rustig stellen, dat er minimaal  40.000 personen in het jaar 2022 in Suriname zullen verblijven en dat minimaal 300 miljoen euro direct in de Surinaamse economie terecht zal komen. Dit geld komt van de Surinaamse Nederlanders. Het kapitaal van de overige diaspora laat ik buiten beschouwing. De berekening (aantal personen maal 700 euro maal 12) heb ik jaren geleden uitvoerig uitgelegd in een ingezonden artikel. Via YouTube kunt u ook luisteren wat ik op 1 november 2020 verteld heb over het kapitaal, dat de Surinaamse Nederlanders jaarlijks direct in de Surinaamse economie stoppen. De inwoners van Suriname stellen vaak de vraag “Waar is het diasporakapitaal?”.

Beste mensen, ik vertel u heel graag, dat het diasporakapitaal al jaren in de Surinaamse economie terecht komt. Welke bedrijven en personen genieten van het diasporakapitaal? Dat zijn o.a. de hoteleigenaren, de eigenaren van appartementen en woonhuizen, de autovervoerders en autoverhuurbedrijven, de benzinestations, de taxichauffeurs, de winkeliers, de telecom-maatschappijen, de restaurants, de eethuizen, de cafés, de ressorts, de casino’s, de  muziekgroepen, de DJ’s , en de entertainers , de drankenwinkels, de feestzalen, de verhuurbedrijven van tenten, stoelen en tafels, de bloemenzaken, de marktventers, de kraamverkopers langs de weg, de sociale instellingen etc. etc. Dat geld is al jaren zeer welkom voor de mensen en de bedrijven in Suriname. 

Suriname en de overwinteraars

Het huidige diasporakapitaal ad 300 miljoen euro per jaar kan in de toekomst een flinke toename gaan vertonen. Dat is mogelijk, indien de Surinaamse overheid nu al start om de veiligheid in Suriname terug te brengen. De diaspora wil in een veilige omgeving vertoeven. De mensen willen rustig slapen en niet bang zijn, dat zij in hun eigen huis worden overvallen. De inwoners van Suriname moeten meer sociale controle uitoefenen en laten zien, dat zij elkaar beschermen en maatregelen zullen treffen om de veiligheid te vergroten. Door de wereldwijde energiecrisis en de forse stijging van de energietarieven willen vele gepensioneerden een aantal maanden in de winter in landen met een tropisch klimaat verblijven. Zie hier de kansen voor Suriname, een land met een warm klimaat, een prachtig binnenland met flora en fauna en uitstekende keukens (o.a. Javaanse, Afro Surinaamse, Hindoestaanse, Chinese). Kijken wij naar Nederland, België en andere Europese landen dan zien wij vele Surinaamse Nederlanders en autochtone Nederlanders, die naar een bestemming uitkijken om in de winter te overwinteren.

De Surinaamse overheid moet laten zien, dat veiligheid in Suriname top prioriteit heeft en de misdaad hard aanpakt. Er moeten meer agenten en veiligheidsfunctionarissen op straat te zien zijn. In Nederland zijn de BOA ‘s ( de bijzondere opsporingsambtenaren) zichtbaar op straat. Dat heeft geholpen om de veiligheid te vergroten. In Suriname heb je duizenden ambtenaren, die geen werk hebben, maar wel een salaris ontvangen. Wel nu zet deze ambtenaren in als BOA’s. Zij kunnen een versnelde korte opleiding krijgen en meteen starten met het surveilleren in de straten van Suriname. Gaandeweg – na de vervolgtrainingen – krijgen de BOA’s dan meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden. 

Bijeenkomst “Diaspora en de ontwikkeling van Suriname?”

Op deze bijeenkomst met de titel “Diaspora en de ontwikkeling van Suriname?” op 24 mei jl. in Paramaribo kwam duidelijk naar voren, dat de diaspora zeker een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Stichting Overdracht van Kennis en Ervaring (OKE) Nederland/Buitenland, die deze bijeenkomst had georganiseerd, gaf aan, dat er Surinaamse Nederlanders zijn, die hun kennis en ervaring willen overdragen. De heer Orlando Basfielt, die vorig jaar door de bemiddeling van Stichting Overdracht van Kennis en Ervaring (OKE) Nederland/Buitenland in Suriname terecht is gekomen, was ook op deze bijeenkomst. Op een zeer gepassioneerde wijze heeft de heer Orlando Basfielt over zijn positieve ervaringen met het bedrijf in Suriname verteld. Orlando is een lasser met uitmuntende kwaliteiten, die het naar zijn zin heeft in Suriname. De ondernemers en managers van bedrijven, die aanwezig waren, gaven ook aan, dat Suriname een tekort heeft aan gekwalificeerd personeel.

De Surinaamse Nederlanders, die gepensioneerd zijn en gezond zijn, kunnen zonder meer een bijdrage leveren. Deze  mensen, die jarenlang in het buitenland hebben gewerkt, komen voor een korte tijd naar Suriname om het management van een bedrijf c.q. de overheid te ondersteunen en de werknemers te helpen hun kennis te vergroten. De gepensioneerden willen geen salaris en geen functie in het bedrijf c.q. bij de overheid. Zij willen wel dat de kosten van het vliegticket en de verblijfkosten worden vergoed. Zie hier de kansen voor Suriname.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting Overdracht van Kennis en Ervaring (OKE) Nederland/Buitenland

Email: d.lapar@kpnplanet.nl

error: Kopiëren mag niet!