Het speciale team van Amsterdam UMC (Universitair Medische Centra) onder leiding van dr. Mirza Idu, transplantatie chirurg, en prof. Frederike Bemelman, nefroloog en hoogleraar Nierziekten – met OK-assistente Shirley Sussenbach en transplantatieverpleegkundige Kirsten Hoogland -, heeft inmiddels in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, drie van vijf geplande niertransplantaties uitgevoerd. Dit team wordt ondersteund door een AZP-team dat onder leiding staat van de nefroloog Subhash Goerdat. De twee resterende operaties volgen in de loop van deze week.
Voorafgaand aan de transplantaties heeft een lang voorbereidingstraject plaatsgevonden om uiteindelijk de operaties in het AZP volledig uit te kunnen gaan voeren.
“Succesvol”
Het Amsterdam UMC berichtte donderdag 9 juni, dat de eerste niertransplantatie “succesvol” is verlopen. “Het team leidt tegelijkertijd lokale artsen op, zodat de Nederlandse missies over een paar jaar niet meer nodig zijn om zorg te dragen voor mensen met nierfalen in Suriname”, aldus het Amsterdam UMC.
Na een uitvoerige voorbereiding werd dinsdag 31 mei een overeenkomst getekend, waarmee een uniek samenwerkingsverband is ontstaan tussen de afdelingen Nefrologie en Vaatchirurgie van Amsterdam UMC, de Surinaamse regering en de twee belangrijkste Surinaamse ziekenhuizen, het AZP en St. Vincentius Ziekenhuis. Deze samenwerking heeft als doel de zorg voor nierpatiënten te verbeteren, zo stelt het Amsterdamse ziekenhuis.
Het speciale team doet transplantaties met nieren van levende donoren, ofwel Samaritaanse donatie. De nierpatiënten die in Suriname worden geholpen, hebben een familielid bereid gevonden een nier te doneren, waardoor ze straks niet meer afhankelijk zullen zijn van dialyse. Suriname kent een groeiend aantal nierpatiënten, inmiddels zijn er meer dan 800. Dat is, aldus het Amsterdam UMC, een hoog aantal in een land met een bevolking van zo’n 600.000 inwoners.
Jaarlijks 10 tot 15 patiënten helpen
Bemelman en Idu gaan jaarlijks een aantal keren naar Paramaribo om de transplantaties uit te voeren en Surinaamse collega’s op te leiden. Idu heeft veel ervaring met levende donortransplantaties. Bemelman richt zich op de fase voor en na de transplantatie. Daarbij staan levensduur en kwaliteit van leven voor de getransplanteerde patiënt en veiligheid voor de donor voorop. Beide artsen werken tijdens de missies samen met collega’s in Suriname. Het is de bedoeling om jaarlijks 10 tot 15 nierpatiënten te helpen.
Nefrologie poli St. Vincentius Ziekenhuis
Ruim een jaar geleden, 4 maart 2021, opende president Chandrikapersad Santokhi een nieuwe nefrologie poli in het Sint Vincentius Ziekenhuis. Bij het specialisme nefrologie staat het functioneren van de nieren centraal. Een afdeling nefrologie behandelt patiënten met verschillende nierziekten.
“Mensen met nierfalen moeten drie keer in de week vier uur dialyseren. Ze zijn hun vrijheid min of meer kwijt en daarnaast zijn ze altijd moe”, zei Krishna Khargi, cardio-thoracaal chirurg, voorheen werkzaam in Amsterdam UMC, toen. Samen met dr. Pranobe Oemrawsingh, interventie-cardioloog, coördineert hij het transplantatieprogramma van het zogenoemd Nederlands Diaspora Medisch Team waarin Nederlandse en Surinaamse artsen en verpleegkundigen samenwerken. “Dit is niet alleen een medisch probleem, maar ook een leefstijlprobleem. We willen naast niertransplantaties ook aandacht besteden om de leefstijl te verbeteren. Want voorkomen van dialyse is uiteraard beter dan genezen.”
De aanpak in Suriname is dat mensen met nierfalen een donor in de eigen familie vinden. Iemand die gezond is en een nier wil doneren. Idu: “Vooral na een levende donatie hoeft de patiënt meteen niet meer aan de dialyse. Het is geweldig om te zien hoe niertransplantatie de kwaliteit van leven enorm verbetert.”
Het Nederlands Diaspora Medisch Team gaat, zo is de verwachting, de komende jaren meer samenwerken om de gezondheidszorg in Suriname te verbeteren. Naast Amsterdam UMC zijn ook UMC Groningen, Erasmus MC-Rotterdam en Haaglanden Medisch Centrum-Den Haag betrokken bij deze hernieuwde samenwerking, allen met een eigen specialisme. Vanwege de grote groei aan nierpatiënten in Suriname waren de nefrologie poli en niertransplantaties gekozen als het eerste project.
PK