Apenpokkenvirus rukt wereldwijd op: Eerste patiënt in Nederland vastgesteld

Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag 20 mei. Informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon wordt niet verstrekt. Het RIVM verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Af en toe duikt het op in andere landen, maar dan gaat het om een enkel geval van iemand die kort ervoor in Afrika is geweest en misschien nog iemand heeft besmet. Er werd altijd gedacht dat het zich niet snel van mens op mens zou verspreiden. Daar lijkt de afgelopen paar weken echter verandering in te zijn gekomen.

De eerste gevallen van het apenpokkenvirus zijn ook opgedoken in België. Daarnaast doken er al enkele gevallen op in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. In Spanje staat de teller inmiddels op 30 besmettingen, waarvan de meeste personen besmet lijken te zijn geraakt tijdens een saunabezoek.

Nederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken beschikbaar. Maar er ligt nog geen besluit over het gebruik van het middel, en zo ja, wie dat vaccin dan zouden krijgen. Volgens het RIVM is er eerst ‘meer tijd nodig om in kaart te brengen hoe groot de verspreiding van het virus is. Maar we gaan ervan uit dat het verder verspreid is dan we nu in beeld hebben’.

Het apenpokkenvirus is waarschijnlijk goed te bestrijden met het vaccin tegen pokken. Het kan besmetting voorkomen, en bij mensen die net positief zijn getest, kan het vaccin ervoor zorgen dat de klachten beperkt blijven.

Dankzij het vaccin zijn de pokken verdreven uit westerse landen. Doordat er niet meer ingeënt wordt, lopen nu vooral mensen van onder de 50 jaar risico het apenpokkenvirus op te lopen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering vanwege de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen zouden zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, zo is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.

Suriname

Inmiddels is vrijdagmiddag het ministerie van Volksgezondheid uitgekomen met een persbericht waarin Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, stelt, dat er geen meldingen c.q. rapportage van besmettingen zijn ontvangen. Eerder op de dag had Dagblad Suriname minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid al benaderd met vragen over het virus en die vragen zijn nu beantwoord door zijn directeur.

De Volksgezondheid-directeur zegt ook, dat Surinaamse artsen geen rapportage hebben gemaakt van de infectieziekte. “Ook bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) hebben de verantwoordelijken geen meldingen binnengekregen. Als ministerie van Volksgezondheid blijven we alert en naar informatie vragen bij de instellingen die ons moeten rapporteren over huiduitslag en alle andere verschijnselen”, zegt de departementsdirecteur. Mocht de ziekte haar intrede doen in Suriname dan hoopt Gajadhar Sukul dat er geen sprake zal zijn van een explosieve uitbraak. 

De functionaris merkt op dat uit de praktijk is gebleken dat deze virale ontstekingen gepaard gaan met huiduitslag. Het virus kan ook zeer makkelijk worden overgedragen. “Voor de artsen zal het uitdaging zijn om preventieve handelingen te plegen. De inrichting van poliklinieken zal ook anders moeten zijn”, aldus de departementsdirecteur, die verder accentueert dat samenleving goed ingelicht zal moeten worden.

In het verleden zijn er in Suriname uitbraken geweest van diverse soorten pokken; er moet nu geanalyseerd worden op welke mate er immuniteit is in de gemeenschap. Het ministerie van Volksgezondheid zal met diverse actoren aan tafel zitten om preventiebeleid te formuleren.

Apenpokken

Apenpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het apenpokkenvirus (monkeypox virus of MPV) en die bij bepaalde dieren en mensen kan voorkomen. Symptomen beginnen met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Dit wordt gevolgd door uitslag die blaren en korsten vormt. De tijd vanaf blootstelling tot het begin van de symptomen is ongeveer 10 dagen. De duur van de symptomen is meestal twee tot vier weken.

Apenpokken kan worden verspreid door het gebruik van bushmeat, een beet of krab van een dier, lichaamsvloeistoffen, besmette voorwerpen of nauw contact met een geïnfecteerd persoon. Aangenomen wordt dat het virus normaal gesproken circuleert onder bepaalde knaagdieren in Afrika.

PK

error: Kopiëren mag niet!