Canadees en Amerikaans bedrijf willen biocoal-fabriek in Suriname bouwen

Minister Tjong-Ahin weet van niets….

Diverse nieuwswebsites berichten dinsdag 11 mei, dat het Canadese bedrijf Biomass Secure Power Inc., BSP, in Chilliwack, British Columbia, een Memorandum of Understanding heeft getekend met Sunyani Energy Inc. in New York (VS) voor de bouw van een biocoal-fabriek (biokool) van een miljoen ton in Suriname. Elke partij krijgt een belang van 50% in het nieuwe bedrijf, zo wordt bericht.

BSP zorgt voor gepatenteerde technologieën en afnameovereenkomsten naar het Sunyani Project. Sunyani Energy zal een fabrieksterrein leveren voor de bouw, een langetermijnovereenkomst voor de levering van vezels, die duurzaam en hernieuwbaar zijn, evenals financiering voor het project. Sunyani is eigenaar van een havenfaciliteit in Suriname van waaruit biocoal zal worden geëxporteerd, aldus de nieuwsberichten.

“Ik weet hier niets van af, is nieuws voor mij”

Naar aanleiding van de mediaberichten heeft de redactie van Dagblad Suriname de ministers van Ruimtelijke Ordening en Milieu (Silvano Tjong-Ahin), Natuurlijke Hulpbronnen (David Abiamofo) en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Albert Ramdin) benaderd voor een redactie. Alleen minister Tjong-Ahin heeft gereageerd: “Dit is nieuws voor mij. Weet hier niets van af.” Zijn beide collega’s hebben, vooralsnog, niet gereageerd.

Biocoal, is een product dat wordt geproduceerd door het thermisch opwaarderen van biomassa, en wint over de hele wereld aan populariteit nu landen op zoek zijn naar meer hernieuwbare energiebronnen in een poging om de afhankelijkheid van steenkool te verminderen en broeikasgassen te verminderen. Vermoedelijk gaat om het produceren van brandstof vervaardigd uit biostoffen, zoals die in Suriname hout, rijstkaf, houtskool, kokosbast etcetera kunnen zijn.

Biomass Secure Power Inc.

Biomass Secure Power Inc. is eigenaar van een gepatenteerd proces voor de productie van biocoal, een vervangende brandstof die wordt gebruikt in kolengestookte elektriciteitscentrales. Biocoal vermindert de CO2-uitstoot tot 96% in vergelijking met andere kolenstooktoepassingen. Het BSP-proces produceert biocoal met 21,5 GJ/T tegen marktconforme kosten, vergelijkbaar met vurenhoutpellets met 17,4 GJ/t. Het bedrijf heeft monsters geproduceerd tot 24,5 GJ/t die momenteel worden getest door klanten die geïnteresseerd zijn in metallurgische toepassingen.

BSP is van mening dat klimaatverandering ’s werelds grootste uitdaging is en zet zich in om de CO2-uitstoot in de atmosfeer te verminderen en zal haar onderzoeksinspanningen voortzetten om de CO2-uitstoot te verminderen.

Sunyani Energy

Sunyani Energy in New York bestaat uit de twee divisies te weten Energiebeheer en ontwikkeling van hernieuwbare energie.

De divisie Energiebeheer is opgericht om klanten te helpen hun energie- en duurzaamheidsbehoeften verstandig te beheren, waardoor hun economische levensvatbaarheid wordt vergroot en tegelijkertijd hun bijdrage aan klimaatverandering wordt verminderd. ​

De primaire functie en focus van Sunyani Energy is hernieuwbare energie. De Energy Division werkt aan ontwikkeling, het ontwerp/planning en de bouw van openbare/private elektrische communicatie-infrastructuren. Het bedrijf stelt op zijn website gespecialiseerd te zijn in duurzame oplossingen op het gebied van energie, verlichting en wateropwekking.

De vraag is nu of er daadwerkelijk in Suriname een biocoal-fabriek gebouwd gaat worden. De redactie van Dagblad Suriname heeft uiteraard beide bedrijven voor een reactie benaderd en ze onder andere de vraag gesteld of zij over het plan in contact zijn met de
regering van Suriname en waarom gekozen is voor Suriname, maar die reactie is uitgebleven, vooralsnog.

  • Biocoal (biokool) is het resultaat van ’torrefactie’ toegepast op biomassa.
    Torrefactie (roosten) is een thermochemisch proces dat onder meer wordt toegepast op biomassa, om het geschikter te maken voor het gebruik als brandstof. Het proces maakt gebruik van een temperatuur van 200- 400°C. Het resulteert in een brandstof die qua eigenschappen veel lijkt op steenkool. Het woord ’torrefactie’ is afgeleid van het Franse ’torrefier’, wat roosteren betekent.
    Torrefactie vindt plaats in een omgeving zonder zuurstof met gewone luchtdruk, waar de biomassa wordt verhit tot een temperatuur tussen 200°C en 400°C. Tijdens de torrefactie wordt de biomassa uitgedroogd en verliest het een deel van de vluchtige stoffen die het bevat. Ook wordt de lignocellulose deels afgebroken en omgezet in gassen. De vrijkomende gassen kunnen onmiddellijk worden ingezet om de verhitting in stand te houden, wat leidt tot een energiezuinig proces, zo is te lezen op de
    internetencyclopedie Wikipedia.

PK

error: Kopiëren mag niet!