Suriname zet in op een bredere en meer strategische samenwerking met Frans-Guyana om haar grensgebied collectief te ontwikkelen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geeft aan, dat tijdens een bezoek van een delegatie van het Collectivité Territoriale de Guyane (CTG) aan Suriname uitgebreid is ingegaan op de bilaterale samenwerking. CTG-president Gabriel Serville was vrijdag 22 april voor het eerst op bezoek in Suriname, waarbij hij zijn opwachting maakte bij president Chandrikapersad Santokhi.
Hoewel er verschil is in de status van de twee landen, lopen er diverse afspraken tussen Suriname en Frans-Guyana, dat een overzees gebied van Frankrijk is. “Het is belangrijk om als goede buren met elkaar om te gaan. Een van de meest belangrijke zaken is de samenwerking rond het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana. Het gaat om Saint-Laurent-du-Maroni en de Marowijnerivier”, zegt minister Ramdin.
Er is veel verkeer in dit gebied, terwijl aan beide kanten van de rivier Surinamers woonachtig zijn. Dit brengt een dagelijkse oversteek van personen met zich mee, voornamelijk personen uit de marron gemeenschappen ter plekke. Verder worden de medische voorzieningen van Franse zijde ook aangeboden aan de Surinamers.
Minister Ramdin spreekt van een intensieve relatie, die goed geregeld moet worden. Er wordt daarom ingezet op een nauwere samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied. In het verleden heeft Suriname verschillende overeenkomsten getekend met Frans-Guyana op economisch-, medisch- en onderwijsgebied alsook op het gebied van handel en investeringen. Deze overeenkomsten moeten leiden tot een meer strategische samenwerking, zoals dat het geval is met Guyana.
Binnenkort komt er een strategisch dialoog en coöperatieve samenwerkingsplatform met verschillende werkgroepen. De Rivierraad die reeds jaren bestaat, zal dan worden opgenomen in de structuur.
Belangrijk knelpunt is definitieve grensbepaling
Een van de belangrijkste knelpunten betreft de definitieve grensbepaling, waarvoor het proces al in werking is. Er zijn technische specialisten die zich hiermee bezighouden, en die advies zullen uitbrengen. De bewindsman benadrukt, dat de grens voor het grootste deel is vastgesteld. Vastgelegd is, dat de Corantijnrivier in het westen aan Suriname toebehoort, terwijl de Marowijnerivier deels Surinaams en deels Frans gebied is.
Verder is de relatie met Frans-Guyana ook belangrijk vanwege de exporten die plaatsvinden naar de Franse kant en vervolgens richting Europa gaan.
Santokhi uitgenodigd voor officieel werkbezoek aan Frans-Guyana
“Het ligt in de bedoeling om binnenkort een strategisch samenwerkingsverband op papier te zetten en te ondertekenen. Dit zal zeer waarschijnlijk in de marge van de aanstaande Caricom Staatshoofden Vergadering in juli gebeuren. Daarnaast is president Santokhi volgens minister Ramdin uitgenodigd voor een officieel werkbezoek aan Frans-Guyana.