Het Diakonessenhuis heeft de ‘Kinderchirurgische Missie’ (KCM) achter de rug. Dit mocht ondanks uitdagende omstandigheden voor de tweede keer dit jaar plaatsvinden in het ziekenhuis. Het betreft de 21e landelijke kinderchirurgische. Deze belangrijke gebeurtenis is uitgevoerd met behulp van gast specialisten vanuit Zwitserland en Nederland, zo laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
In de periode van 19 november tot en met 2 december werden 5 kinderen en 1 adolescent, in de leeftijd van 3-22 jaar, met een aangeboren darmafwijking geopereerd en verpleegd. De complexe levensveranderende ingreep is gedaan door onze eigen Surinaamse chirurg drs. Jewbali met ondersteuning van de Zwitserse kinderchirurg dr. J. Wilde. De kinderen werden na de ingreep kort verpleegd op de kinder intensive care.
Het voordeel van de KCM is dat kinderen met een aangeboren darmafwijkingen niet meer naar het buitenland hoeven voor medische hulp, uitzending kan rond de US$ 30.000 kosten per kind. Dit is erg zwaar voor de familie en ook het land. Kinderen die lokaal geholpen worden hebben het emotioneel een stuk makkelijker tijdens het revalidatieproces. De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van familie werkt positief op de gemoedstoestand van het kind.
De Nederlandse operatie assistent Mimi Vermaart (UMC Amsterdam) geeft aan dat zij ter ondersteuning van de Surinaamse operatie assistenten aanwezig was, deze ingrepen komen namelijk verder niet voor in Suriname. Haar taak was voornamelijk om aanwijzingen te geven en de assistenten aan te sturen tijdens de operatie.
Volgens de meegereisde Nederlandse verpleegkundig specialist, Marijke Voskeuil (UMC Amsterdam), wordt de operatie pas gekenmerkt als ‘geslaagd’ als zowel de operatie als de nazorg succesvol zijn geweest. De verpleegkundig specialist helpt de lokale verpleegkundigen in zorg en ziet erop toe dat de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Verder zorgt zij ervoor dat de verpleegkundigen zich zelfverzekerd voelen in hun werk tijdens het verplegen van de kinderen.
Emelien Satjapradja, operatie assistent Diakonessenhuis, heeft aangegeven de missie zeer bijzonder te vinden. De ingrepen heeft zij namelijk niet eerder meegemaakt en ziet deze gebeurtenis daarom als een stukje nieuwe ervaring.
Los van de buitenlandse specialisten hebben ook andere Surinaamse specialisten een bijzondere bijdrage geleverd aan de KCM waaronder kinderartsen drs. Muringen, dr. Duppen, dr. Zijlmans, radioloog drs. Thakoer en anesthesist drs. Chou-Lie. Het Surinaams team werd aangevuld met drie gastverpleegkundigen van het ’s Lands Hospitaal.
Met trots geeft het Diakonessenhuis aan dat alle operaties succesvol zijn geweest. Het ziekenhuis spreekt dank uit aan alle (gast) specialisten, (gast) verpleegkundigen, (gast) operatie assistenten en overige medewerkers. De organisatie kijkt met veel enthousiasme uit naar de volgende missie.