De hart longchirurg Faiz Ramjankhan heeft vorige week in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht voor het eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een patiënt. Het gaat om een 54-jarige man die leed aan ernstig hartfalen en kon niet langer wachten op een donorhart. Dr. Ramjankhan was voorpaginanieuws in Nederland en belandde ook in onder andere het NOS Journaal.
Het uit Frankrijk afkomstige kunsthart pompt het bloed door het lichaam met twee motortjes. Die verhogen de druk in de met vloeistof gevulde ruimtes naast de twee hartkamers. Door die externe druk persen de hartkamers het bloed de longslagader en de aorta in.
Acht jaar geleden werd het hart voor het eerst in een mens geïmplanteerd.
De naam Ramjankhan doet vermoeden dat het gaat om iemand van Surinaamse komaf. Dagblad Suriname benaderde de chirurg om te vragen wat zijn relatie vandaag de dag nog is met Suriname en hoe hij de media-aandacht de afgelopen dagen heeft ervaren. Ondanks zijn ongetwijfeld drukke werkzaamheden vond hij tijd om toch snel te reageren.
“Geboren in Nieuw Nickerie ben ik heel jong verhuisd met mijn vader en moeder naar Paramaribo en vervolgens naar Nieuw Amsterdam, Commewijne, omdat mijn vader daar was benoemd tot inspecteur van onderwijs.
Begin 80-er jaren is mijn vader geëmigreerd naar Nederland om zijn kinderen, 2 zonen (ik ben de oudste) en 2 dochters, de mogelijkheid te geven om te studeren.
In Nederland heb ik mijn middelbare school afgemaakt en vervolgens heb ik geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van mijn artsendiploma ben ik in 1996 in het Universitair Medisch Centrum Utrecht begonnen met de specialisatie tot cardiothoracaal chirurg welke ik met succes in 2002 heb afgerond.”
Hartmissie in Paramaribo
“Begin 2000 heb ik ook deelgenomen aan een hartmissie in Paramaribo waar ik ook enkele, zeer dankbare patiënten heb kunnen helpen. De huidige cardiothoracaal chirurg te Paramaribo ken ik ook heel goed van de opleiding in Nederland. Tevens ben ik ook bevriend met enkele artsen in Suriname.
Sedert 2004 ben ik als staflid verbonden aan het UMC Utrecht en verantwoordelijk voor het chirurgische hartfalen programma.
Ervaring media-aandacht
Dr. Ramjankhan zegt over de aandacht van de media, dat de aandacht zeer terecht is, “want het is een doorbraak in de geneeskunde om het hart te vervangen door een kunsthart welke de functie van het menselijke hart nauwgezet kan nabootsen”.
‘Ik doe liever een open hart operatie”
“Voor mij persoonlijk is het een vreemd terrein waar ik niet in thuis hoor en toch een beetje als ongemakkelijk ervaar. Ik doe liever een open hart operatie. Wel ben ik trots,dat we in het UMC Utrecht, ook in samenwerking met de overige twee harttransplantatiecentra in Nederland, dit voor elkaar hebben gekregen met dank aan de patiënt die deze onzekere toekomst tegemoet wil gaan en voor het vertrouwen van hem in de medische kennis en kunde. Daarnaast ben ik het team waarmee we dit mogelijk hebben gemaakt ook zeer erkentelijk voor de vele inspanningen.”
PK