De hart longchirirg Faiz Ramjankhan heeft in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht voor het eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een patiënt. Het gaat om een 54-jarige man die leed aan ernstig hartfalen en kon niet langer wachten op een donorhart.
Dat meldt het Franse biomedische bedrijf Carmat, de ontwikkelaar van het kunsthart (zie persbericht onderaan). De behandeling is nog experimenteel, maar cardiologen verwachten dat de hartprothese in de toekomst voor meer acute, uitbehandelde patiënten levensreddend kan zijn.
‘Straks hebben we voor die groep hopelijk een hart op de plank liggen’, zegt hart longchirurg Faiz Ramjankhan maandag in de Volkskrant. Hij voerde de operatie anderhalve week geleden uit.
Het uit Frankrijk afkomstige kunsthart pompt het bloed door het lichaam met twee motortjes. Die verhogen de druk in de met vloeistof gevulde ruimtes naast de twee hartkamers. Door die externe druk persen de hartkamers het bloed de longslagader en de aorta in. Acht jaar geleden werd het hart voor het eerst in een mens geïmplanteerd.
Het kunsthart moet tijd kopen. Het dient als overbrugging tot er een geschikt donorhart beschikbaar is. De langst levende patiënt heeft twee jaar met het kunsthart geleefd. Volgens Faiz Ramjankhan wordt nog onderzocht wat de effecten van het kunsthart zijn op de lange termijn voor mensen met hartfalen.
Patiënten in zeven andere landen kregen al zo’n hart, waaronder in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het Franse kunsthart kost 210.000 euro, de zorgverzekeraar van de Nederlandse patiënt heeft meebetaald.
Faiz Ramjankhan, afkomstig uit Nieuw-Amsterdam, Commewijne, is na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid tot cardio-thoracaal chirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is sinds 1 januari 2002 medisch specialist. Hij volgde een fellowship van 2 jaar in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en is sinds 2004 werkzaam als staflid in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.