deel 1
Een historische analyse over klimaatverandering en klimaat verdragen
Klimaatsverandering in de geologische geschiedenis van de aarde en antropogene klimaatverandering
In de geologische geschiedenis van de aarde ( 4 miljard jaar geleden tot het holoceen 10.000 geleden ) zijn 4 ijstijden (glacialen) geweest op aarde. Het waren natuurlijke verandering en van het klimaat door verandering van de aardbaan om de zon. Bij Deze klimaatsverandering was de aarde ijskoud. De temperatuur was waarschijnlijk onder nul graden Celsius. Sporen van de ijstijd zijn overal op aarde te vinden. De laatste ijstijd was 10.000 jaar geleden in het pleistoceen. Gedurende de jaren ’80 van de vorige eeuw nam wereldwijd het besef toe onder wetenschappers dat door menselijk handelen antropogene klimaatverandering ( het versterkte broeikaseffect ) plaatsvindt. In de vorige eeuw zijn Natuurrampen toegenomen door klimaatverandering Menselijke activiteiten, zoals de uitstoot van broeikasgassen en ontbossing zijn in belangrijke mate de oorzaak van de warmer wordende wereld. Men spreekt ook wel van het versterkte broeikaseffect door broeikasgassen.. Van de broeikasgassen draagt CO2 voor meer dan 60 % bij aan de menselijke beïnvloeding van het klimaat. De uitstoot van CO2 is toegenomen sedert de industriële revolutie in 1667, door demografische groei van de wereldbevolking ( 7,7 miljard mensen in 2021) en technologische innovatie ( transport systemen ) . CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie producten ( benzine , diesel) , steenkolen en aardgas . Additioneel wordt Het broeikaseffect versterkt door ontbossing op grote schaal : groene planten van het tropisch regenbos reduceren CO2 uitstoot door het fotosynthese proces en produceren zuurstof.. Bij ontbossing wordt minder CO2 omgezet met als gevolg versterking van het broeikaseffect en klimaatverandering Kenmerken van deze klimaatverandering zijn : het warmer , droger , natter en kouder worden van de aarde.
Het versterkte broeikaseffect en gevolgen van klimaatverandering.
De aarde wordt verwarmd door de zon. Een deel van de warmte straling gaat door de atmosfeer tot het aardoppervlak, wordt terug gekaatst en vastgehouden door CO2 (koolstofdioxide) in de atmosfee . Natuurlijke broeikasgassen, zoals waterdamp en CO2, zorgen voor het natuurlijk broeikaseffect. Zonder het natuurlijke broeikaseffect zou de gemiddelde temperatuur op aarde op jaarbasis -18 graden Celsius bedragen, in plaats van de huidige +15 graden. Maar omdat de mens grote hoeveelheden broeikasgassen in de dampkring uitstoot , wordt het broeikaseffect behoorlijk versterkt. Dit versterkte broeikaseffect heeft tot gevolg mondiale klimaatverandering. Door mondiale klimaatverandering sedert eind vorig eeuw zijn natuurrampen toe genomen : Er ontstaat een kettingreactie van natuurrampen als gevolg van het versterkte broeikaseffect : het warmer worden van de atmosfeer zorgt voor meer orkanen, tornado`s , bosbrand , intense neerslag , overstromingen , het smelten van ijskappen op de Noordpool en Zuidpool , zeespiegelstijging, vernietiging parwa en mangrove bos , overstroming van kustgebieden en verzilting van de bodem. Klimaatverandering met als gevolg droogte , overstroming en hongersnood heeft klimaat vluchtelingen op gang gebracht in Azie en Afrika. In 2012 waren 60 miljoen mensen op de vlucht door klimaatverandering.
Internationale Coördinatie klimaatverandering en klimaatverdragen. Deel 2
Eind 20e eeuw heeft het agentschap van de Verenigde Naties “ United Nations Framework Climate Chance Conference ( UNFCCC) het initiatief genomen voor coördinatie van het mondiaal klimaatverandering beleid in de wereld., door de organisatie van klimaatveranderings conferenties. De Verenigde Naties verwachten dat klimaatverandering gedurende de 21ste eeuw zal zorgen voor grote overstromingen, extreme weersomstandigheden, droogte en ongeschiktheid van landbouwgrond met als gevolg hongersnood . Hongersnood rapporten van de Verenigde Naties, waar veel wetenschappers het mee eens zijn, bevestigen deze vermoedens. Wetenschappers en staatshoofden bespreken de laatste wetenschappelijke informatie over klimaatsverandering , het aannemen van klimaat verdragen en manieren hoe lidstaten ( G7 landen inclusief India en China ) de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen.
Klimaat conferenties van de 20e en 21e eeuw en klimaatverdragen
Internationale klimaatonderhandelingen leidden in 1992 tot de eerste klimaatconferentie van de UNFCCC in Rio de Janeiro onder de titel Agenda 21 : 154 landen hebben op deze Conferentie het verdrag “ Duurzame ontwikkeling “ aangenomen . Duurzame ontwikkeling wordt omschreven als : voorzien in de huidige behoefte van de mens op aarde voor voedsel en energie zonder tekortkoming voor de volgende generatie . Duurzame ontwikkeling wordt gesymboliseerd door 3 P`s : People, planet and Prosperity in verband met bescherming van de biodiversiteit op aarde waaronder ook de mens valt. Het verdrag trad officieel in werking op 21 maart 1994. Sedert 1995 hebben 150 landen het beleid van duurzame ontwikkeling geoperationaliseerd in het nationaal beleid. Suriname heeft dit beleid in 1995 geratificeerd door het biodiversiteitsverdrag en en plaatsing van het Centraal Suriname Natuur reservaat op de wereld natuur erfgoedlijst van de UNESCO . Artikel 2 van het verdrag luidt “Ervoor zorgen dat de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer op een niveau gestabiliseerd worden dat gevaarlijke menselijke verstoring van het klimaatsysteem wordt voorkomen.
Het UNFCCC Klimaatverdrag werd na de conferentie van Rio-de-Janeiro verder uitgewerkt in de 2e klimaat conferentie in Japan het Kyoto Protocol (in 1997),. De G7 Industrielanden hebben bij het Kyoto protocol de verantwoordelijkheid genomen de uitstoot van broeikasgassen in de periode van 2008 tot 2012 met 5 procent te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. Dit verdrag is in werking getreden op 16 februari 2005 maar werd niet gerealiseerd door tegenwerking van de VS die het verdrag niet hebben uitgevoerd. Het Kyoto protocol houdt ook in de bescherming van tropische bossen bij de evenaar in verband met regulatie van CO2 gehalte door groene planten tegen het versterkte broeikaseffect . Hiervoor was het fonds Clean Development Mechanism ingesteld voor financiering van duurzame ontwikkelingsprojecten in arme landen voor reductie van broeikassen en compensatie van CO2. uitstoot. Guyana is in 2012 tot 2015 in aanmerking gekomen van het CDM fonds uit Noorwegen voor CO2 compensatie , door verbod op ontbossing van 2012 -2015.
De UNFCCC klimaatverandering conferentie werd in 2009 voortgezet onder de titel van Conference of Parties ( COP) COP klimaatconferentie van Kopenhagen (2009) , de COP deel 3 Biodiversiteit Conferentie van Nagoya (2010) , de COP Doha ( Qatar ) conferentie in 2012 over verlenging van het Kyoto-protocol tot 2020 en in 2015 de conferentie van Parijs , Op deze conferenties werd het verdrag Reduction Emission Deforestation and forest degradation ( REDD en Redd + ) aangenomen. Per land gelden uiteenlopende CO2 emissiereductie percentages. Tevens is besloten dat industrielanden een deel van hun CO2 emissie reductie verplichting via maatregelen in het buitenland mogen realiseren in verband met conservering van tropische bossen in arme landen voor ecotoerisme en overgang van winbare energiebronnen ( aardolie, aardgas en steenkool ) naar hernieuwbare energiebronnen (zonne energie , hydro-elektrische energie, getijden energie, biobrandstof ( ethanol. . uit suikerriet ) elektrische en hybride auto`s en duurzame eco toerisme van het tropisch regenbos . Winbare energie bronnen zijn milieuvervuiling en niet voor altijd beschikbaar op aarde. Volgen schatting is de reserves aardolie op aarde nog voor 50 jaar beschikbaar. Hernieuwbare energiebronnen zijn milieu vriendelijk en altijd beschikbaar in de natuur. Duurzame ecotoerisme van het tropisch regenbos is tot stand gekomen in Costa Rica en op Indonesië.
Gevolgen van klimaatverandering voor Suriname
Klimaatverandering heeft gevolgen voor gerelateerde rampen in Suriname. Op korte en lange termijn is Suriname niet bespaard voor het gevaar van rampen als gevolg van klimaatverandering. De afgelopen decennia zijn er al landelijk meer dan 30 lokale wervelwind uitstoot geweest , frequente overstromingen in de kustvlakte en het binnenland , het buiten de oevers treden van rivieren ( als gevolg bodemerosie door ontbossing op grote schaal .zie de website “ satellite image deforestation suriname rainforest Deforestation of the Amazon rainforest “ . Erosie van de kustvlakte.De zwwspiegel voor de kust is al 30 cm gestegen Suriname staat volgens de statistieken van de UNDP, op de lijst van de tien kwetsbare landen met een lage kustvlakte die in deze eeuw bedreigd wordt door zeespiegelstijging..
Hein Raghoebar M.Sc. Geografen Vereniging Suriname.