Horecasector is Covid-beperkingen “beu”, wil avondklok weg

De horecasector is de situatie met betrekking tot de Covid beperkende maatregelen “beu”. De Vereniging Horeca Suriname (VHS) vindt dat terwijl haar leden zich keurig houden aan de afgesproken regels voor gedeeltelijke openstelling, anderen in en buiten de sector zich niet storen aan wet- en regelgeving. Na grondige evaluatie concludeert zij, dat de “lockdowns” en andere beperkende maatregelen niet het gewenste resultaat hebben geleverd.

De VHS doet daarom een dringend beroep op de regering om de avondklok te doen vervallen, de sector open te gooien en op z’n vroegst om 11 uur ‘s avonds te sluiten. Het indoor “dine-inn” vraagt zij weer mogelijk te maken. Zoals de situatie thans is, waarbij  er gebrek is aan controle en handhaving, worden VHS-leden oneerlijk beconcurreerd. Haar is namelijk gebleken, dat in de lockdown uurtjes veel omzetten worden gemaakt, en dat dit niet in goede aarde valt bij ondernemers die zich wel houden aan de beperkende maatregelen.

Brief aan president

De VHS heeft een week geleden haar zorgpunten in een schrijven aan president Chandrikapersad Santokhi kenbaar gemaakt. Daarin doet zij een dringend beroep op het staatshoofd om maatregelen te treffen die ook de belangen van de private sector, in dit geval de ondernemers en medewerkers voor ogen stellen. “Er zijn al veel horecabedrijven gesneuveld en medewerkers zijn op straat komen te staan. Zonder actie zullen er nog meer volgen”, zegt de VHS in haar schrijven aan de president. Tot nog toe is er geen reactie ontvangen op de brief.

Jonathan Martodihardjo, voorzitter van de VHS, zegt aan Dagblad Suriname, dat de bij de vereniging aangesloten horecabedrijven zich voor het karretje van de overheid gespannen voelen doordat ze erop moeten toezien dat bezoekers gevaccineerd zijn alvorens ze tot de zaak toe te laten. In geval van vaccinatie moet er dan wetgeving gemaakt worden. “Wij zullen dan wet- en regelgeving respecteren”, zegt de VHS-voorzitter. Hetzelfde geldt ook voor het indoor “dine-inn”. Indien er aangepaste protocollen of regelgeving moeten komen, zullen de bij VHS aangesloten horecabedrijven dat respecteren. “Laten die dan ook voor een ieder gelden”, benadrukt Martodihardjo. In de brief aan de president wordt erop gewezen dat terwijl indoor “dine-inn” niet toegestaan is, de supermarkten vol lopen en er niet altijd sprake is van naleving van de Mohana-regels. De markten zijn ook wel een voorbeeld van plekken waar het niet veilig is. En in de casino’s wordt gerookt, gegeten en gedronken. Dat is te vergelijken met indoor “dine-inn”, wordt in de brief gesteld. 

Controle en handhaving

De VHS doe in haar schrijven aan de president ook het beklag dat bij controle en handhaving de ondernemers in het SUP-gebied (Stichting Uitgangscentrum Paramaribo) als eerste worden aangepakt, terwijl de grotere overtredingen buiten het gebied plaatsvinden. Er wordt met verschillende maten gemeten bij de handhaving. Ook het intimiderend gedrag van de politie daarbij is voor de VHS een zorgpunt. Dit is gelukkig besproken met de regio politiecommandant.

Jonathan Mortodihardjo wijst erop, dat vanwege de situatie met Covid horecabedrijven zware financiële klappen hebben moeten incasseren en nog steeds. Ter ondersteuning van de zware lasten en verliezen die de sector moet dragen, is aan president Santokhi ook gevraagd om een vorm van subsidie. De VHS denkt onder meer aan vrijstelling op omzetbelasting en of op inkomstenbelasting op het boekjaar 2019-2020. De VHS kijkt tot aan het weekend nog tegen de huidige situatie aan. Ze hoopt dat de overheid naar haar toe nog van zich zal laten horen. Onder de leden is er behoorlijk veel gemopper over de situatie.

 SS

error: Kopiëren mag niet!