Restauratie van het doopregister van de St.-Petrus en Paulus kathedrale

Mevrouw Chequita Goedschalk heeft met betrekking tot de restauratie van het doopregister van de St.-Petrus en Paulus kathedrale basiliek bekend gemaakt: “Voor ons is het een grote mijlpaal: het doopregister van de St.-Petrus en Paulus kathedrale basiliek in Paramaribo over de periode 1855-1878 wordt gerestaureerd. Voor 70% zullen we de namen in het register kunnen lezen. Dit register was niet meer in-kijk-baar. Het midden was ingezakt, zoals op de foto te zien is. Stukjes van de bladzijde vallen dan af. Ook het verschijnsel inktvraat is ingetreden, vaak in teksten die met ijzer-gallus inkt zijn geschreven. Dat gebeurde vroeger vaker. Bij stamboomonderzoek is dit register nooit gebruikt vanwege het gevaar stukjes kwijt te raken. Stukjes vielen er gewoon uit.”

Puzzelen en plakken

“Idris Kortram en ik, archivarissen van het RK Bisdom Paramaribo, zijn sinds 2 augustus gestart met een restauratieproject van het bisdom. We restaureren en digitaliseren documenten en doopregisters van tot slaafgemaakten in Suriname. Dit doen we in het laboratorium van het Nationaal Archief Suriname aan de Jagernath Lachmonstraat. Het project wordt gefinancierd door het Nationaal Archief Nederland.”

Zware gedeelte

“De gemakkelijkste documenten en registers, dus die niet zoveel werk hadden, hebben wij als eerste aangepakt, zoals ons geleerd is bij onze opleidingen. We zijn nu begonnen aan het zware gedeelte. De gevallen stukjes worden op een ondergrond gelegd en als een puzzel teruggezet. Niet altijd vind je alle stukjes terug. Een collega van het NAS maakte de opmerking dat het lijkt alsof je weer op de kleuterschool bent: puzzelen en plakken. Knippen of scheuren hoeft niet, dat is al gebeurd door die inktvraat.”

Honger naar meer

“Bij inktvraat veroorzaakt het ijzersulfaat in de inkt een chemisch proces dat papier aantast. Daarbij spelen factoren als vocht, zuur en oxidatie een rol. Drukinkt veroorzaakt deze schade niet. De eerste tekenen van inktvraat zijn het uitwaaieren van de inkt buiten de geschreven of getekende lijnen. De inkt kan ook verkleuren van (licht-)bruin tot bijna zwart. Er ontstaat doorslag zodat de tekst aan de achterzijde van het papier zichtbaar wordt. De zure inkt vreet zich door het papier heen en de geschreven letters vallen letterlijk uit het papier.”

Goede vooruitgang

Het voornoemde proces is onomkeerbaar. Gunstige bewaaromstandigheden kunnen het proces niet stoppen, alleen maar vertragen. De schade zal er dus altijd zijn. Door het restaureren en digitaliseren kunnen we de informatie uit de documenten en registers halen om onze cliënten helpen. Het zal misschien niet de volledige informatie zijn of juist datgene niet zijn wat zij zoeken, maar met dit project boeken wij een goede vooruitgang en krijgen behoefte om meer materiaal uit het archief van bisdom Paramaribo te restaureren en te digitaliseren”, aldus archivaris Chequita Goedschalk van het Rooms Katholiek Bisdom.

HD

error: Kopiëren mag niet!