Elf nierdialyse patiënten, die de screening voor een niertransplantatie succesvol hebben doorlopen, hebben hun hoop gevestigd op het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) vrijdag 10 september. Dit bezoek werd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bekend gemaakt op een persconferentie van 31 augustus.
De patiënten, waarvan enkelen jonger dan 25 jaar zijn, dialyseren reeds vele jaren, aldus drs. Leon Brunings van de Nier-Stichting Suriname (NSS) en drs. Steven Tjang-A-Sjin, Vertegenwoordiging patiënten op de transplantatie wachtlijst maandag 6 september in een persbericht.
Uitzicht op een beter en langer leven kwam binnen handbereik na de opening van de Diaspora nierpolikliniek in het St. Vincentius Ziekenhuis door president Santokhi op 3 maart dit jaar. De screening werd verricht door prof. dr. Frederike Bemelman, internist nefroloog, klinisch immunoloog, medisch directeur van het niertransplantatie programma (AUMC), dr. Mirza Idu, transplantatie chirurg (AUMC), in samenwerking met Surinaamse medische specialisten, dialyse artsen en het Diaspora Medical Team (DMT).
De woordvoerder van de patiëntraad de heer drs. Steven Tjang-A-Sjin geeft aan dat “de samenwerking met het DMT en AUMC de weg opent om de geschatte jaarlijkse behoefte van 25-30 transplantaties uit te voeren”. Eerdere pogingen zijn mislukt en dit initiatief is een “lichtpunt aan de horizon” om met gerenommeerde instituten, die dit soort projecten eerder hebben opgezet, samen te werken”.
Ook de Nierstichting Suriname (NSS) ondersteunt het initiatief, aldus de voorzitter drs. Leon Brunings. De huidige dialyse capaciteit is onvoldoende, terwijl de vraag naar dialyse met 25-30 patiënten per jaar groeit. De NSS heeft meerdere keren aangedrongen om enerzijds de dialysecapaciteit te verhogen en anderzijds het niertransplantatie project te starten. Tegelijkertijd moet de screening en preventie op cardiovasculaire risico’s geïntensiveerd worden. De samenwerking, die nu gesmeed wordt, legt het fundament voor de eerste “zorgkliniek voor nierfalen” waar de patiënten terecht kunnen voor de screening, preventie, diagnostiek en chirurgische behandeling van nierfunctiestoornissen, aldus Brunings.
Naast verbetering van de levenskwaliteit en levensduur van de patiënten levert de niertransplantatie ook grote kostenbesparingen op voor Suriname aldus de Nierstichting. De NSS heeft nauwgezet alle zichtbare- en onzichtbare kosten in kaart hebben gebracht en komt tot de conclusie dat binnen 3 ½ jaar de kosten voor een niertransplantatie terug zijn verdiend. Dit is de best mogelijke investering in de gezondheidszorg, aldus de Nierstichting en de Patiëntraad.