De aanslagen bij de luchthaven van Kaboel dragen de vingerafdrukken van de islamistische IS Khorasan (IS-K).
Die groep is vooralsnog klein, maar heeft de voorbije jaren aangetoond dat ze bloedige aanslagen kan uitvoeren en daarbij zelfs pas bevallen moeders met baby’s niet spaart.
De oorsprong van IS Khorasan gaat terug tot 2014 en 2015. Terreurgroep IS liep toen delen van Irak en Syrië onder de voet en IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep zichzelf uit tot leider van een nieuw “kalifaat” of rijk dat de hele islamitische wereld moest omvatten. Op tal van plaatsen schaarden radicale moslims zich achter hem.
IS Khorasan kreeg al snel aanhang bij radicale moslims in Afghanistan en in mindere mate in Centraal-Aziatische republieken zoals Oezbekistan en Tadzjikistan, maar een echt succes werd de groep niet.
In Afghanistan bleef IS-K beperkt tot enkele districten in de oostelijke provincies Nangarhar en Kunar langs de grens met Pakistan. IS-K vocht zowel tegen het Afghaanse leger als tegen de taliban en raakte min of meer tussen beiden militair geplet.
Volgens de Verenigde Naties zou IS Khorasan tussen de 500 en 2.000 strijders tellen. Dat is te weinig om veel grondgebied te controleren, maar genoeg om terreur en angst te zaaien.