Chinese staatsmedia hebben het land uitgeroepen tot winnaars van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, nadat ze hun medailles hadden opgesmukt om meer goud te claimen dan Team USA, volgens foto’s die online zijn geplaatst.
De officiële medailletelling van het Internationaal Olympisch Comité noemde de Verenigde Staten op de eerste plaats en China op de tweede plaats in het algemeen.
De VS namen 39 gouden medailles, 41 zilveren medailles en 33 bronzen mee naar huis voor een totaal van 113 medailles.
China verdiende 38 gouden medailles, 32 zilveren medailles en 18 bronzen medailles voor een totaal van 88 medailles.
Maar een week na het einde van de Olympische Spelen circuleren afbeeldingen op Weibo, een Chinees socialemediaplatform, en China Central Television die een gewijzigd aantal medailles laten zien – waarbij China ook medailles claimt gewonnen door Hong Kong en Taiwan.
Door de medailles van Hong Kong en Taiwan toe te voegen, steeg het aantal zelfgeclaimde medailles van China naar 41 gouden, 37 zilveren en 27 bronzen voor een cumulatieve 106 medailles.
En hoewel ze daarmee nog steeds de tweede plaats innemen in termen van totale medailles in het algemeen, wordt de ‘winnaar’ van de Olympische Spelen doorgaans gerangschikt als het land dat het meeste goud wint.
Sommige aangepaste afbeeldingen laten zelfs zien dat China medailles claimt van Macau, waardoor ze 42 gouden medailles krijgen, volgens Taiwan News.
Hong Kong is een speciale administratieve regio (SAR) van China, officieel bekend als de speciale administratieve regio van Hong Kong van de Volksrepubliek China.
Het bestuurt zichzelf volgens de filosofie ‘één land, twee systemen’.
Taiwan is officieel bekend als de Republiek China en claimt onafhankelijkheid van de Volksrepubliek China (PRC), de grenzen die gewoonlijk het vasteland van China worden genoemd.
Macau is een andere autonome SAR aan de zuidkust van China. Net als Hong Kong regeert het ook volgens het principe ‘één land, twee systemen’.
Het Internationaal Olympisch Comité erkent Hong Kong en Taiwan – door het IOC Chinees Taipei genoemd – als onafhankelijk van China concurrerend als Nationaal Olympisch Comité (NOC).
Hoewel het normaal gesproken afzonderlijk van de VRC concurreert tijdens internationale wedstrijden, erkent het IOC Macau niet als een Nationaal Olympisch Comité.