Loop voorzichtig, zoals je misschien hebt gemerkt, is het vrijdag de 13e, de datum waarvan grotendeels wordt aangenomen dat het de ongelukkigste dag van het jaar is.
Het bijgeloof is in handen van veel landen in de westerse wereld, van het VK tot de VS, Canada en andere delen van Europa – het heeft zelfs de basis gevormd van een klassieke horrorfranchise.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je Jason Vorhees vandaag tegenkomt, denk je misschien wel twee keer na als het gaat om het spelen van je EuroMillions-nummers vandaag, om je geluk niet op de proef te stellen op de beruchte ongelukkige datum.
Maar wat zijn andere datums die over de hele wereld als ongelukkig worden beschouwd, en waarom zijn we bang voor vrijdag de 13e??
Welke andere dagen worden over de hele wereld als ongelukkig beschouwd?
Hoewel een groot deel van de westerse wereld vrijdag 13 misschien als de meest ongelukkige datum beschouwt, is dat niet het geval voor andere delen van de wereld.
China: 4 april
In China wordt 4 april beschouwd als een ongeluksdag. Dit komt omdat het Chinese woord voor het getal vier griezelig veel lijkt op het woord voor dood.
April is natuurlijk de vierde maand van het jaar, waardoor 4 april een dag is om op te letten.
Dat is de omvang van het bijgeloof, veel hotelliften in China hebben geen knop voor de vierde verdieping, net zoals sommige westerse hotels een knop voor verdieping 13 weglaten.
Spanje en Griekenland: dinsdag 13
Daar is dat nummer 13 weer!
Veel Grieken hebben bijgeloof over de dag dinsdag omdat hun woord voor de dag Triti is, wat ook ‘derde’ betekent – en zoals het gezegde luidt, slechte dingen komen in drieën.
De val van Constantinopel zou ook hebben plaatsgevonden op dinsdag 13 april 1204 tijdens de Vierde Kruistocht, wat bevestigt dat die datum een te vrezen datum is.
Evenzo wordt de dag als pech beschouwd vanwege zijn verband met de val van Constantinopel, die het einde van het Byzantijnse rijk betekende.
Martes, het Spaanse woord voor dinsdag, komt ook van de god van de oorlog, Mars, wat meer reden geeft om dinsdag achterdochtig te zijn!
Italië: vrijdag 17
In Italië is het vrijdag 17 die grotendeels wordt beschouwd als de ongelukkigste datum op de kalender.
De oorsprong van dit geloof is terug te voeren op het schrijven van het getal 17 in Romeinse cijfers: XVII.
Door de cijfers van het getal te schudden, kun je het woord VIXI spellen, wat zich vertaalt als ‘Ik heb geleefd’, wat heel erg de dood impliceert, waarbij velen de term als een slecht voorteken beschouwen.
Japan: 9 september
Net als in China en 4 april, wordt 9 september in Japan als pech beschouwd vanwege de manier waarop het woord voor het nummer negen in de taal klinkt.
Het Japanse woord voor negen – Kyū – lijkt erg op het woord voor marteling of lijden, waardoor de negende dag van de negende maand er een is om voorzichtig mee te zijn.
India: 8 augustus
In India wordt het getal acht beschouwd als een ongeluksgetal.
Dit komt omdat acht het getal is van de hindoegod Shani, de god van karma, maar ook van uiteenvallen en strijd,
Dat maakt 8 augustus, de achtste dag van de achtste maand van het jaar, een zeer ongunstige datum in India.
Waarom wordt vrijdag de 13e als een ongeluksdag beschouwd?
Hoewel de exacte oorsprong in de loop van de tijd verloren is gegaan, geloven velen dat het bijgeloof begon in de Middeleeuwen en geworteld is in de kruisiging van Jezus Christus.
Er wordt gezegd dat Jezus op een vrijdag werd verraden door Judas, van wie ook wordt gedacht dat hij de 13e gast was die aan het Laatste Avondmaal ging zitten.
Dat is niet de enige associatie die nummer 13 heeft met slechte etentjes, want in de Noorse mythologie werd een banket van de goden geruïneerd door zijn 13e gast – Loki de bedrieger – die ervoor zorgde dat de wereld in duisternis werd gedompeld.
Vrijdag heeft ook zijn eigen geschiedenis van geassocieerd worden met pech. In Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales, geschreven in de 14e eeuw, schreef hij ‘en op een vrijdag viel al dit ongeluk’
In het VK stond vrijdag ook wel bekend als Hangman’s Day, omdat het meestal de dag was waarop mensen naar de galg werden gestuurd om opgehangen te worden.
Maar Goede Vrijdag – de dag van de kruisiging van Jezus Christus – wordt beschouwd als de enige vrijdag in het jaar waar pech je niet volgt.
Als je op Goede Vrijdag bent geboren, zou je geluk hebben, terwijl zeilers soms op Goede Vrijdag aan een lange reis zouden beginnen vanwege de heilige verbindingen.
Vrijdag en het getal 13 werden pas in de 19e eeuw geassocieerd, toen Henry Sutherland Edwards er melding van maakte in zijn biografie van componist Gioachino Rossini.
Hij schreef: ‘Hij [Rossini] was tot het laatst omringd door bewonderende vrienden; en als het waar is dat hij, zoals zoveel Italianen, vrijdag als een ongeluksdag beschouwde en dertien als een ongeluksgetal, dan is het opmerkelijk dat hij op vrijdag 13 november is overleden.’
Dat is het niveau van bijgeloof rond vrijdag de 13e, er is zelfs een officiële naam voor de angst ervoor – paraskevidekatriaphobia – zin om je geluk te beproeven om dat uit te spreken?