De directrice van het Nancy Kids Care (NKC) Instituut, Nancy Nathoenie, heeft de redactie van Dagblad Suriname in een reactie laten weten, dat er tot op dit moment geen enkele Covid-19 besmette gevallen zijn geconstateerd op het NKC Instituut.
“Geen enkele leerling of leerkracht is besmet met het Covid-19 virus. Met de wil van de Almachtige behouden we het zo.” Over het algemeen zijn ouders op dit moment heel erg bezorgd of ze hun kinderen wel of niet naar school moeten sturen. Maar, Nathoenie geeft echter aan dat de ouders van de leerlingen op het NKC, de kinderen gewoon elke dag naar school gestuurd hebben. Dit komt vanwege het vertrouwen die de ouders in het NKC instituut hebben gesteld en dat is ook bij de leerkrachten te merken. “Omdat ze hebben gezien dat we voldoen aan zware protocollen.”
Protocollen
Op het NKC zijn ouders verplicht om een pakje wipes en hand sanitizer te zetten in de taps van hun kinderen. Daarnaast is er in elke klas een flesje chloor, zodat de leerkrachten elke dag kunnen reinigen. Elke dag melden de leerkrachten zich rond zeven uur en half acht ‘s morgens. Voordat de kinderen ontvangen worden, worden de klassen gereinigd met chloor door de leerkrachten. Wanneer leerlingen de klas betreden, hebben de leerlingen de keuze om hun hand te reinigen met alcohol of met hand sanitizer. Bij de poort is een kraan, waar de kinderen hun handen mogen wassen. “Er is handzeep en ook is er towel die ze kunnen trekken om hun handen te vegen. Vervolgens drukken ze met hun voet en het gaat in de ton. Optie twee is dat de kinderen hun handen onder het apparaat zetten en onder dat apparaat wordt direct aangegeven wat hun temperatuur is en er komt automatisch hand sanitizer uit dat apparaat.” Kinderen mogen bij het NKC niet met een mondkap komen, omdat ze geen voorstander zijn van een mondkap. De leerkrachten moeten daarentegen wel een mondkap op hebben, in geval ze willen ze uitblazen, dienen ze ver van de kinderen vandaan te gaan.
Ook geeft Nathoenie aan, dat er een verschil is tussen het NKC en de openbare scholen wat betreft het aanschaffen van de nodige middelen, zoals hand sanitizers op de school of extra zeep. De openbare scholen zijn afhankelijk van de middelen vanuit het ministerie, terwijl het bij het NKC niet het geval is. De middelen worden zelf door het NKC aangeschaft.
Leerlingen zijn reeds voorbereid op de Covid-situatie
“Toen we al vorig jaar geconfronteerd werden met de Covid situatie, zijn de leerkrachten door de schoolleiding getraind over de Covid-protocollen.” Daarbij werd op een zeer speelse manier geleerd hoe de kinderen hun handen moeten wassen. Niet alleen de handen moeten gewassen worden, maar tot de ellebogen, werd aan de kinderen geleerd. “En dat moesten ze elke dag doen. De kinderen zijn gewend om dat te doen zolang ze op school komen.”
Op de vraag of de leerlingen nog vragen stellen over de Covid-situatie antwoord Nathoenie: “Eerlijk gezegd worden er geen vragen meer gesteld. Zolang we zien dat iets aan begint te komen, dan beginnen wij van het NKC ons voor te bereiden. Wij zijn een adaptieve school, dat wil zeggen dat wij inspelen op de leer- en ontwikkelingsbehoeften van elk kind. Elk kind is bij ons anders, sommigen zijn een beetje trager, anderen zijn weer vlotter. In principe hebben de kinderen geen vragen, omdat we ze ruim vooraf getraind hebben. Dat is ook een standaard regel binnen het NKC, dat hygiëne hoog staat.” Verder geeft Nathoenie aan, dat de ouders het schoolterrein niet mogen betreden, de kraan wordt open en dicht gemaakt door de leerkracht. Het mooiste ervan is dat de leerlingen de maatregelen ook thuis toepassen. En Nathoenie zegt dat het hen goed doet dat het NKC dat heeft kunnen bewerkstelligen.
Geen achterstanden
Ook geef de directrice aan, dat het NKC geen achterstanden heeft in vergeleken met de openbare scholen. Er zijn toetsen afgenomen vanaf de peuterschool tot de zesde klas. “Het is geslaagd, we hebben onze doel bereikt. Tussen nu en 30 augustus zullen de leerlingen getoetst worden op hun hiaten waarin ze zitten. Wat betreft de zesde klassers zijn we al helemaal klaar. Onze zesde klassers stromen veilig en wel door naar de volgende school”, aldus Nancy Nathoenie.
SK