De oprichter van Black Entertainment Television, Robert Johnson, wil herstelbetalingen voor een bedrag van $ 14 miljard en excuses van de Amerikaanse regering voor de slavernij en om raciale ongelijkheid te helpen verminderen.
De welvaartskloof en het politiegeweld tegen zwarten vormen de kern van protesten die in het hele land zijn uitgebroken na de moord op George Floyd tijdens een arrestatie in Minneapolis.
‘Nu is het tijd om groot te worden’ om te voorkomen dat Amerika zich in twee afzonderlijke en ongelijke samenlevingen verdeelt, aldus Johnson.
‘Rijkdomoverdracht is wat nodig is’, betoogt hij. ‘Denk hierover na. Sinds meer dan 200 jaar slavernij, is arbeid zonder vergoeding een overdracht van rijkdom. Weigering van toegang tot onderwijs, dat een primaire motor is voor de accumulatie van inkomen en vermogen, is een vermogensoverdracht.’
Johnson, 74, schreef geschiedenis als Amerika’s eerste zwarte miljardair toen hij BET in 2001 aan Viacom verkocht. Kort na de verkoop begon hij de investeringsmaatschappij The RLJ Cos. Hij staat niet langer op de Forbes-miljardairslijst.
Johnson noemt herstelbetalingen het ‘positieve actieprogramma aller tijden’ en zei dat ze het signaal zouden afgeven dat blanke Amerikanen de ‘schade die verschuldigd is’ erkennen voor het ongelijke speelveld dat is gecreëerd door de slavernij en de decennia daarna met een ‘vermogensoverdracht aan blanke Amerikanen weg van Afro-Amerikanen’.
‘Schade is een normale factor in een kapitalistische samenleving als je bepaalde rechten bent ontzegd. Als dit geld in de zakken gaat zoals de [coronavirus]-stimuluscontroles … dat geld gaat terug naar de economie, in de vorm van consumptie. Er zullen ook meer zwarte bedrijven zijn.’
Johnson zei ook, dat de behoefte aan herstelbetalingen sinds vorig jaar op zijn website staat. ‘Ik ben niet nieuw in deze uitdaging.’ Hij zei verder, dat hij niet pleit voor ‘meer bureaucratische programma’s die niets opleveren en niet presteren’. Hij benadrukte: ‘Ik heb het over contant geld. We zijn een samenleving gebaseerd op rijkdom. Dat is de basis van het kapitalisme.’