Twee personen, uit respectievelijk de derde en vierde generatie nazaten van hindostaanse immigranten, zijn bij de herdenking van 148 jaar hindostaanse immigratie in het zonnetje gezet. Het gaat om de creative entrepreneur Ranjan Akloe en de sing a song writer Aruna Narain. Beiden ontvingen de “Aparvasi Sanghatam Sammán” oorkonde. Deze oorkonde is een blijk van waardering voor het behoud en ontwikkeling van de hindostaanse cultuur in de ruimste zin des woords.
Ranjan Akloe: een veelzijdig kunstenaar
De jury schrijft in haar rapport over deze veelzijdige kunstenaar, schilder, grafisch ontwerper en fotograaf dat hij van niets iets moois kan maken. Hij heeft een scherp oog om beelden vast te leggen die er niet meer zijn. In 2012 heeft hij met zijn foto “The last Beach” een winnende prijs gekregen in de categorie Landscape van de Green Heritage Fund Suriname. “The last Beach” was namelijk een foto van het strand op Braamspunt dat er niet meer.
Hij schrijft gedichten in Hindi, Sarnami en het Nederlands. Zijn foto’s voor de gratis krant Metro en zijn in de prijzen gevallen. In zijn werkstuk “Seeds of live” brengt hij het leven van hindostanen als klein-landbouwer tot uiting door te werken met padie korrels. In zijn schilderij “Even the technology starts from soil” laat hij zien hoe een mens zijn culturele bagage kan benutten voor innovatie. Ranjan laat zien hoe je je als mens telkens kunt herscheppen, zonder je afkomst te verloochenen. Hij combineert elementen van zijn hindostaanse identiteit met elementen van de samenleving (Suriname en Nederland) waar hij woont en werkt. Met zijn artistieke werken overstijgt hij het individuele verhaal van de hindostaanse immigrant en representeert hij de geschiedenis van de hindostaanse contractarbeider. Dat maakt hem tot de creative entrepreneur die hij is.
Aruna Narain: sing a song writer
Een tweede persoon die in de prijzen viel is Aruna Narain, bekend onder haar artiestennaam Angel Aruna. Zij is geboren en getogen in Nederland en behoort tot de z.g. “chautha pirhi”, of wel vierde generatie. Zij is al ruim een kwart eeuw actief in wat de ”Hindi-pop” scene wordt genoemd. Haar zangcarrière heeft zich voorspoedig ontwikkeld; zij heeft de hindostaanse hindi-pop muziek op eigen wijze vertolkt. Naast Suriname heeft zij India, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België optredens verzorgd. Zij heeft inmiddels met een gemêleerd gezelschap van internationale artiesten op het podium gestaan waaronder Apache Indian, Ed Rust, Babul Supriyo en Asha Bhonsle. Bij één van de concerten is zij muzikaal begeleid door het Metropole Orkest.
In 2007 heeft zij met een delegatie bestaande uit de crème de la crème van de hindostaanse muzikale top, Suriname vertegenwoordigd op de Kumbh Mela. Namen als Rampersad Ramkhelawan, Motimala Bholasing, Harry Sewbalak en Poeti Wagidhosain maakten deel uit van de afvaardiging. In haar teksten neemt de migratiegeschiedenis een belangrijke plaats in. Titels als Gharwa doewarwa chootal, Parvasi ki kahani en Barhanti gaan over deze geschiedenis.
Sociaal heeft zij zich verdienstelijk gemaakt met Cd’s en producties om het Arya Dewakar Weeshuis in Suriname te ondersteunen en meer recent de fundraising voor de mandir van ASAN in Den Haag. Bekend is zij ook door haar optredens voor hindostaanse ouderen tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van Nehob.
Wat de jury verder onderscheidend in haar werk vindt, is dat Aruna in haar teksten en muzikale vertolking daarvan een inhoudelijke boodschap over de migratiegeschiedenis wilt overbrengen. Zij slaagt er tevens in met het gezongen migratieverhaal ook jongeren te bereiken.
Initiatief
Het initiatief om een dergelijke onderscheiding jaarlijks bij de immigratie herdenking uit te reiken is genomen door de Ons Huis Vriendengroep. De trekker hiervan is de ondernemer Hemant Lachman, tevens directeur van het Milan Summer Festival. De initiatiefnemers willen met deze oorkonde vooral jonge mensen die zich op het gebied van de hindostaanse cultuur (in de ruimste betekenis van woord) onderscheiden hebben in het zonnetje zetten.
Stanley Ramkhelawan