Akmos: “Dit is een duur proces, wij kunnen het niet alleen”
De afgelopen dagen wordt de term local content veel gebezigd. Dat is niets anders dan de Surinaamse ondernemers in de gelegenheid te stellen om hun producten en diensten aan te bieden aan bedrijven in de olie- en gassector. Doordat heel wat bedrijven niet gecertificeerd zijn, missen zij de kansen om zaken te doen met de multinationals.
Ondertussen hebben bedrijfslevenorganisaties van gedachten gewisseld met president Chandrikapersad Santokhi over hoe beleid met betrekking tot local content vorm te geven. De regering is daartoe welwillend. AKMOS (Associatie van Klein- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname) ziet echter een groot probleem: certificering van de bedrijven.
In gesprek met Dagblad Suriname geeft de AKMOS-voorzitter Harry Soekhlal aan dat door de economische malaise en corona-pandemie het voor het bedrijfsleven een moeilijke opgave is om de eindjes aan elkaar te knopen. Certificering betekent een grote uitgavenpost. “Voor certificering is veel geld nodig. Wij willen dat de overheid of multinationals ons hierin helpen; wij kunnen het niet alleen.” Soekhlal voert aan dat local content geen nieuw begrip is in Suriname, echter is dit indertijd niet afgedwongen. Nu is de behoefte er wel om local content een wettelijke basis te geven.
De AKMOS-voorzitter legt daarbij het accent op een gezamenlijke aanpak. Wanneer local content eenmaal zover is biedt dat ook exportmogelijkheden.
“Maar, heel veel bedrijven gaan die certificering niet kunnen halen, binnen twee jaren moeten we ons hierop voorbereiden”, attendeert Soekhlal. Hij vindt, dat de lokale ondernemers genoeg potentie hebben om goederen en diensten van hoge kwaliteit aan de multinationals aan te bieden, als de overheid daartoe de economische drempels helpt wegnemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is aangesteld als gesprekspartner voor de samenwerkende bedrijven om local content vorm te geven.