Het assembleelid Reshma Mangre (VHP) vindt net als Unicef eveneens dat docenten en leerkrachten gecategoriseerd moeten worden als prioriteitsgroep voor de coronavaccinatie. Unicef stelt dat het onderwijsproces geen stagnatie mag ondervinden. Dat is sinds de intrede van covid-19 op 13 maart 2020 wel het geval in Suriname. Ondanks diverse meldingen dat er op de scholen coronabesmettingen zijn geconstateerd, is het vaccinatiebeleid van de regering niet erop gericht om ook prioriteit te geven aan onderwijsgevenden. Onder andere de St Ignatiusschool (glo), Openbare School Alberga, Openbare School Mottonshoop, en de universiteit (Adekus) hebben reeds te maken gehad met covid-19.
Gelet op de nieuwe covidvarianten, die ook in Suriname zijn geconstateerd, moedigt Mangre onderwijsgevenden aan om zich te vaccineren. Zelf is Mangre reeds gevaccineerd. In gesprek met Dagblad Suriname geeft zij aan dat de vaccinaties niet verplicht zijn en de leraren die stap dus zelf moeten nemen. “De leraren staan in de frontlinie. We hebben gemerkt dat de besmettingen ook onder kinderen kunnen zijn, dus is het goed als er ook prioriteit wordt gegeven aan de leraren voor het covidvaccin.”
Aangezien de scholen tot en met volgende week gesloten zijn, zou Mangre het zeer op prijs stellen wanneer deze periode benut wordt om de leraren te vaccineren. Dat zou volgens haar een gunstig effect hebben op de vermindering van de community spreading. “Anders krijg je weer een situatie waar de scholen gesloten moeten worden. Dus ik ben voorstander dat we preventief te werk gaan en de leraren vaccineren.” Mangre is zich ervan bewust dat ook de leraren liever de kat uit de boom kijken wat het AstraZeneca vaccin betreft. Daarop luidt haar boodschap als volgt. “Als je eenmaal ziek bent dan richt het coronavirus zoveel schade aan dat je niet weet of je er bovenop komt. Artsen, specialisten en parlementariërs hebben zich al laten vaccineren en het is goed gegaan. Dus laten we onszelf, onze medemens, onze dierbaren en kinderen op school beschermen.” KSR