Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag 15 april in de Congreshal in Paramaribo een ontmoeting gehad met de vakbonden Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname), C-47, COL (Confederaties voor Organisaties van Landsdienaren) en de BVL/ALS (Bond van Leraren/Alliantie voor Leerkrachten in Suriname).
De verschillende onderwerpen die van belang zijn bij de gesprekpartners, waaronder de crisismaatregelen van de regering, passeerden de revue. De randvoorwaarden die de vakbonden eerder hebben gepresenteerd aan het kabinet zijn volgens berichtgeving op de overheidsvoorlichtingssite Communicatie Dienst Suriname teruggebracht in het formuleren van het Herstelplan.
Een bron vermeldt, dat het om aftastende gesprekken ging met de regeringsdelegatie. Er zijn ook vragen gesteld waarom de FOLS en ALS/BVL aanwezig waren en waarom de andere leerkrachtenorganisaties niet. Uiteindelijk is besloten, na gesprekken over de schulden, leningen en het IMF, om binnen 2 weken alle vakcentrales uit te nodigen om met de deskundigen van de regering te praten. Het doel is om samen met de deskundigen te komen tot oplossingsmodellen en eventuele concrete voorstellen, voornamelijk ten aanzien van de lonen.
De regeringsdelegatie bestond naast de president uit minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en Saskia Walden van Economische Zaken. De actuele situatie betreffende het Herstelplan en de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden gedeeld met de gesprekpartners. De regeringsdelegatie informeerde de vakbonden eveneens over de adviezen van het financieel adviesbureau Lazard. Ook werden de koopkrachtversterkende maatregelen gedeeld.
Minister Achaibersing heeft duidelijk gemaakt, dat de overheidsuitgaven van de voormalige regering vele malen hoger waren dan de overheidsinkomsten en wees op het ontstaan van financieringstekorten. Een van de doelen is om koopkrachtversterking te brengen voor de bevolking.
Minister Walden heeft de nadruk gelegd op de kwaliteit van het leven. ‘Onze definitie van koopkrachtversterking is dat wij niet alleen het kunnen kopen van goederen beogen, maar ook de kwaliteit van het leven te bevorderen.’ Volgens haar komt de ontwikkeling van een gemeenschap tot stand in een goede public private partnerschap, waarbij elk zijn deel verantwoordelijkheid kent en draagt.
Armand Zunder, presidium-lid van Ravaksur, heeft opgemerkt dat de inflatie met betrekking tot het minimumloon meer aandacht behoeft. ‘Ik wil erop wijzen, dat wij bij het bepalen van koopkrachtversterkende maatregelen eerst tot een nulmeting moeten gaan.’
De voorzitter van de CLO (Centrale van Landsdienarenorganisaties), Ronald Hooghart, heeft de regering gevraagd om de zorgen van het volk te verminderen en om adviezen met betrekking tot de werkende klasse, landsdienaren en arbeidscontractanten serieus te nemen.
De vakbeweging heeft alle ruimte gehad om haar inzichten te delen met de regering met betrekking tot de maatregelen ter versterking van de koopkracht, aldus de Communicatie Dienst Suriname. De adviezen en suggesties van de vakbeweging zullen meegenomen worden in het formuleren van het sociaal-economisch beleid. ‘Het is van eminent belang dat de regering een ruim draagvlak heeft bij de vakbeweging en andere sociale organisaties. Ook in tijden van crisis beijvert het kabinet zich om de sociale zekerheid te garanderen.’