Het hek is compleet van de dam wat de prijzen in de supermarkten betreft. Burgers worden continu verrast met nieuwe prijzen, wat volgens de winkeliers veroorzaakt wordt doordat de importeurs geen bankkoers krijgen. Het oppositielid Patrick Kensenhuis (NDP) en het coalitielid Sham Binda (VHP) geven in gesprek met Dagblad Suriname hun opvattingen over de onbetaalbare prijzen in de winkels.
“Waar blijft het reddingsplan?”
Kensenhuis vraagt zich af waar het reddingsplan van de regering tot nu toe is gebleven. “We zouden toch gaan voor 20% prijsverlaging? Helaas zien we geen prijsverlaging, maar een prijsverhoging. Zelfs een primair product als melk is van SRD 8.50 gestegen naar SRD 12.50. De mensen hebben het moeilijker dan ooit”, onderstreept hij. Hij heeft eerder gesteld dat er sterk gelet moet worden op hetgeen er geïmporteerd wordt, gezien de grote tekorten aan USD. Echter worden er nog steeds niet-noodzakelijke goederen geïmporteerd die lokaal al geproduceerd worden, zoals waspoeder, chips e.d., en wordt er onnodige druk gelegd op de USD.
Regering is niet van plan monetair te financieren
Binda vindt het frappant dat Kensenhuis ervan uitgaat dat met noodzakelijke importen de prijzen in de winkels een ander beeld zullen vertonen. Binda erkent dat de toestand onhoudbaar is geworden, echter vindt hij dat dit niet gisteren is ontstaan; het heeft jaren genomen om de economie op het punt te brengen waar het nu is. EBS bijvoorbeeld heeft een schuldpositie van USD 350 miljoen en daarvan wordt SRD 2.7 miljard gesubsidieerd. “De staatsbedrijven zijn in problemen geraakt vanwege de financiële wanorde tijdens de vorige regering, maar de huidige regering is niet van plan monetair te financieren om iedereen tijdelijk happy te maken.”
Zonder investeerders geen deviezen
Binda is van mening dat aan de andere kant heel wat winkeliers misbruik maken van de situatie door de prijzen van hun producten onterecht te verhogen. Vanwege de deviezenproblematiek willen de winkeliers geen dief van hun portemonnee zijn. “De wisselkoers blijft zich ontwikkelen, omdat de banken niet beschikken over deviezen. En zolang dit fenomeen er is, kan je de hoge prijzen in de winkels niet uit de wereld helpen.” Binda verwacht dat met de American Airlines vluchten in juli er investeerders naar Suriname zullen komen: het zijn de investeerders die de deviezenproblematiek kunnen verhelpen.