Ondernemer Soelamat Amatsakio (55) heeft de economische haalbaarheid van viskweken in Suriname onderzocht. Op het moment is hij bezig in Commewijne een viskwekerij, proefstation en opleiding- annex trainingscentrum op te zetten. Hier worden geïnteresseerde personen voorgelicht, theoretisch en praktisch geschoold, getraind en begeleid in het kweken van vis.”
Stokpaardje
Tijdens een rondgang op de viskwekerij werden de viskwekers in spe Tjark Nurse, Hedwig Valies en Fernandes ingeleid in de zwampviskweek. “Ik ben een natuur- en dierenliefhebber. Het idee om vis te kweken, is vanaf mijn jeugdjaren in het district Commewijne gerijpt. Het was mijn stokpaardje. Destijds werd ten behoeve van kleine landbouwers het Landbouw Ontwikkelingsplan Commewijne opgezet. De Landbouwcoöperatie Tamanredjo kreeg 100 hectare voor 50 gezinnen in bruikleen. Als jongeman vroeg ik toen aandacht voor het kweken van vis en het planten van podosiri. Maar daar had men het hoofd niet naar. Men had alleen oog voor de landbouw.”
Op Braziliaanse leest geschoeid
“Ik groeide op, bezocht de middelbare technische school en kwam in het Nationaal Leger terecht. Ik werd naar Brazilië gezonden om mij te bekwamen als scheepswerktuigkundige. Bij terugkeer in Suriname diende ik 5 jaar in het leger. Maar Brazilië liet mijn gedachten niet los. In ons buurland kwam ik in contact met viskwekers die bij de duizenden bedrijven hebben opgezet, die het goed doen en bijdragen aan de ontwikkeling en het visexportpotentieel van ons buurland. Het verlangen om vis te kweken, leefde weer in mij op. Vandaag bezit ik met mijn familie een Tambaki-viskwekerij en een aanplant van 7 hectare podosiri in Belem do Para Brazilië.”
Investeren in Commewijne
“Ik pendel op en neer tussen Suriname en Brazilië. Het coronavirus heeft mij nu al voor een jaar doen stranden in Suriname. Mijn familieviskweekbedrijf is in goede handen van mijn Braziliaanse echtgenote en kinderen, die net als ik geschoolde bedrijfsleiders en professionele viskwekers zijn. Op het moment ben ik bezig in Commewijne een soortgelijk proefstation, viskwekerij, opleiding- en trainingscentrum op te zetten.
Bezield en van goede wil
“Ik ben geen groot kapitaalbezitter. Ik ben bezield en van goede wil. Ik heb een missie en laat mij niet afleiden van mijn doel. Mijn op Braziliaanse leest geschoeide viskweekonderneming in Suriname is zorgvuldig doordacht en voorbereid. De feitelijke uitvoering begon 4 jaar geleden op anderhalve hectare zwampgrond te Tamanredjo-4. Er worden Surinaamse zwampvissen en Tambaki gekweekt.”
Hoe het begon
Zonder al te veel ophef bouwde ik eigenhandig een op petflessen drijvend woon- en werkplatform en bracht mijn lapje zwamp in cultuur. Daarna volgde een overdekte en van alle zijden gesloten en beschermde kweekruimte waarin de Tambaki-vislarven worden uitgezet. Dit om natuurlijke vijanden buiten de vijver te houden. Roofvogels, kaaimannen, slangen en andere dieren kunnen er flink huishouden. Daarna volgde de omrastering van het hele terrein. Werd de kwie kwie-vijver aangelegd.”
In volle gang
“Het werk is in volle gang. Vier jaar verder is de kweek van Tambaki- en zwampvissen in vergevorderd stadium. 30.000 kwie kwie’s voor de reproductie zwemmen rond. Het trainingscentrum, de uitkijktoren, de werkruimten en andere opstallen zijn zo goed als af.”
Belangstelling
“Regelmatig komen geïnteresseerde individuen en groep langs om hun licht op te steken binnen mijn onderneming. Uit hun midden en met andere ondernemers ben ik bezig een bedrijfsvorm op te zetten om de viskweek in Suriname te helpen aanzwengelen. Wij zijn aan de onderste trede van de ladder begonnen en gaan hogerop. Totdat het punt bereikt is, waarop moderne technologie kan worden geïntroduceerd in het productieproces.”
Agrarisch bedrijf
“Er wordt ook aan landbouw gedaan. Bij het kweken van vis maakt visvoer 60% van de kosten uit. Er wordt bananen, cassave en andere landbouwgewassen geplant die dienen als grondstof voor de voerproductie. Wij bereiden al voer zij het op kleine schaal. Dat komt goed uit. Vanwege het coronavirus is de import van voer ernstig gestagneerd en de prijs is de lucht in geschoten.”
Agrosociëteit
“Wij zijn bezig een agrogenootschap te vormen, waardoor kwekers door samen te werken beter opgewassen zijn tegen de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden. Op een terrein van 15 hectaren, niet ver van het opleidingscentrum, zijn er visvijvers geprojecteerd waar sportvissers binnenkort hun hart kunnen ophalen. In de toekomst zal de vis ook gecommercialiseerd worden.”
HD