De strijd tegen drugs en illegale goudwinning staan hoog op de agenda van de Surinaamse en de Franse regering. Tijdens een ontmoeting dinsdag in Parijs tussen minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk werd stilgestaan bij deze twee zaken, aldus het ministerie van Justitie en Politie.
Bij deze bespreking waren aanwezig aan de zijde van Frankrijk de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Pierre de Bousquette, en de technisch adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Nicolas Pillerel. Behalve minister Amoksi zaten aan namens Suriname, de Surinaamse ambassadeur in Frankrijk Reggy Nelson en de secretaris van het ministerie van Justitie en Politie, Bitoya Pakosie.
De Bousquette vindt dat Suriname een belangrijke partner is voor Frankrijk en dat op bepaalde gebieden de samenwerking geïntensiveerd zal moeten worden. Voor Frankrijk is de samenwerking in de strijd tegen drugs en de strijd tegen illegale goudwinning zeer belangrijk.
De drugshandel levert grote schade op voor beide landen. De directeur-generaal zei dat Frankrijk een gespecialiseerde eenheid heeft opgericht voor drugsbestrijding. Hij stelt het op prijs dat Suriname en Frans-Guyana gezamenlijke patrouilles uitvoeren op de rivieren en ook samenwerken tegen illegale goudwinning.
Minister Amoksi haalde aan, dat deze aandachtspunten ook hoog op de agenda van de regering Santokhi-Brunswijk staan. ‘Vanaf het moment dat de regering aanzit zijn heel wat scalians ontmanteld. Dit beleid zal worden voortgezet. Bij de goudwinning wordt er gebruik gemaakt van kwik, welke zeer schadelijk is voor mens en milieu.’
Voor wat betreft de drugsbestrijding is de minister van mening, dat Suriname op dat gebied is teruggevallen. Instituten zoals intelligence en afdelingen belast met cyber-crime en moneylaundering, moeten worden versterkt. De bewindsman merkte op, dat Suriname bij de benadering van veiligheid meer heeft gekeken naar de Caricom en de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) en minder heeft gekeken naar Frankrijk als partner, terwijl Frans-Guyana dezelfde uitdagingen heeft als Suriname. In dit kader deed hij het verzoek tot onder andere technische en institutionele versterking, trainingen en stages.
Minister Amoksi zei verder, dat de rivier tussen Frans-Guyana en Suriname niet als een grensgebied moet worden gezien, maar als een leefgebied. Hij zal begin mei op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly, een bezoek brengen aan de grens tussen Frans-Guyana en Brazilië bij de Oyapock rivier. Amoksi maakte ook van de gelegenheid gebruik om over de samenwerking op het gebied van brandveiligheid tussen Suriname en Frankrijk te spreken.
De directeur-generaal stelde, dat Frankrijk bereid is om hulp te verlenen en dat hij dit zal opnemen met Le Préfet van Frans-Guyana. Verder zullen instructies worden gegeven aan Le Préfet in Frans-Guyana en de Franse ambassadeur in Suriname om de samenwerking met Suriname te verdiepen.