“Seks hoeft geen issue te zijn op Valentine’s Day. Je hoeft geen seks te hebben omdat het Valentine is, maar als je toch besluit om intiem te zijn met iemand, ga dan voor veilig seks. Met een condoom”. Dit is het advies dat de arts John Sewratan geeft aan allen die Valentine tot een speciale dag willen maken, vooral de jongeren.
Sewratan vindt dat op Valentine niet alleen bedoeld is om uitsluitend de partner te verwennen met wie je een liefdesrelatie hebt, maar ziet het ook als een dag om aandacht geven aan een ieder om wie je geeft: vader, moeder, broer, zus enzovoorts. Aan jongeren die van plan zijn om hun relatie een extra dimensie te geven, raadt hij aan om alles goed in overweging te nemen. “Het is niet de bedoeling dat jongeren iets aan mekaar beloven met de bedoeling om gewoon seks te hebben, veilig of onveilig. We moeten ons er bewust van zijn wat we willen. En ik zou jongeren zeker niet aanraden om onveilig seks te hebben tijdens Valentine dag, want je kan nooit weten wat er uit de bus komt. Dat je geesten gaat opwekken die je daarna niet gaat kunnen bezweren.”
Onveilige seks kan de kans op een ongewenste zwangerschap verhogen. Maar ook het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen wordt groter. Sewaratan merkt op dat sommige mensen denken helemaal veilig te zijn als er geen penetratie plaatsvindt, maar er zijn ziektes die ook overdraagbaar zijn zonder penetratie. “Ik denk bijvoorbeeld aan orale seks, daar kan je ook ziektes oplopen, een seksueel overdraagbare aandoening kan je ook op die manier oplopen, hoewel dat misschien beperkt zal zijn voor de mond en de keel, maar je kan het ook oplopen. Het veiligste van seks, dat is geen seks, dat is het veiligste. Maar ook gewoon met de hand vingeren kan onveilig zijn, vooral als een partner besmet is met een of ander ziekte en je hebt een wondje aan je vinger, of een wondje aan de mond, de lippen en zo”, illustreert hij de risico’s.
Seks zonder condoom kan, maar dan moet je je partner wel goed kennen, vindt Sewratan. “Als je één vaste partner hebt, is het natuurlijk veel beter, maar dan moet je echt je partner goed kennen. Zolang jullie nog niet een ‘echte’ relatie hebben, een gezinsplanning relatie, dan moet je wel vaker wat onderzoekingen laten doen of je hiv of een andere soa hebt. Want we praten allemaal over één partner, maar je kan nooit weten wat de andere partner in het hoofd heeft en wat die heeft uitgehaald. En dat geldt zowel voor de mannen als de vrouwen. Eén partner is altijd aangeraden, dat is het beste, maar dan moet je je partner echt heel goed kennen. En als je hem of haar heel goed kent, dan kan je omgang hebben zonder een condoom.”