Stichting De Stem, die zich bezighoudt met de rehabilitatie van alcohol- en drugsverslaving, is vanwege de alarmerende toename van gokverslaving ertoe overgegaan om ook behandeling, begeleiding en bestrijding van dit fenomeen in haar dienstenpakket op te nemen. Voorzitter Carlo Lansdorf van Stichting de Stem: “De situatie is verontrustend. Wij krijgen op onze zorgkantoren regelmatig hulpzoekenden, die lijden onder en van gokverslaving.”
Familie medeslachtoffer
“De hulp wordt vooral gezocht door familieleden van de gokverslaafden, die medeslachtoffer zijn. Gokverslaving tast de speler, de familie, de sociale omgeving, de werkkring en het land aan. De vele casino’s, gokhuizen, gokstands in winkels en bedrijven in alle districten, ressorten en wijken en onlinegokken, scheppen een wrang en verderfelijk klimaat.”
Optreden overheid aangeraden
“De overheid is alleen niet in staat om een halt toe te roepen aan deze wildgroei. Maar kan wel terstond aanvangen met de voet op de rem te plaatsen. Op te treden met alle middelen die haar ten dienste staan om de misère weg te werken. Particuliere hulpverleningsorganisaties moeten zich met spoed inzetten om dit fenomeen tegen te gaan. Het is de regering aangeraden om zich serieus te buigen over dit toenemend groot probleem.”
Familie en sociale consequenties
“Stichting de Stem de stem is vanwege de ernst van de zaak ertoe overgegaan om ambulante zorg te bieden aan gokverslaafden. Het ontwenningsprogramma van de Stem duurt 3 maanden, gedurende welke tijd de cliënt dagelijks behandeling ondergaat en begeleid wordt. Bij een ernstige vorm van de aandoening is internverblijf mogelijk. Gezien de familie- sociaal- maatschappelijke en consequenties van gokverslaving wordt de familie meegenomen in de behandeling”, aldus voorzitter Lansdorf van Stichting De Stem.
HD