Onderwijsminister Marie levens krijgt de wind van voren als gevolg van ondoordachte uitspraken over het onderwijs. Maandag hield de minister een online persconferentie wat niet voor geruststelling heeft gezorgd. De minister, die onderwijsachterstand liever niet in de mond neemt en in plaats daarvan de focus legt op het leren, gaf het volgende te kennen op de persconferentie. “Wij moeten ervoor zorgen dat de leerlingen kunnen leren. Dit hoeft niet per se met een les in de klas of met een repetitie op school. Het ministerie werkt aan een leerprogramma om het doorstromen van kinderen mogelijk te maken.” Volgens de minister gaan leraren en de afdeling Curriculumontwikkeling en Communicatie met behulp van radio- en tv-programma’s leeropdrachten formuleren die thuis gemaakt kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van storytelling, simulatiespelen, en natuur-, historie-, en cultuurfilmpjes. Dit geldt ook voor de kinderen van het binnenland. “We gaan naar onderwijs waar elk kind onderwijs kan volgen met een device”, aldus de minister.
“Koeterwaals en gebakken lucht”
De maag-darm-leverspecialist Faiq Lall Mohamed noemt de uiteenzetting van de Onderwijsminister “koeterwaals, gebakken lucht, en broodje-aapverhalen”. In zijn eigen radioprogramma ging hij openhartig in op de persconferentie van minister Ferrier. “Ik viel bijna van me stoel toen ik die dingen hoorde”, schetste Lall Mohamed de ernst van de situatie. “Alle kinderen in het binnenland krijgen een laptop, terwijl de scholen in de stad niet eens opengemaakt kunnen worden. Scholen zijn niet gesloten door covid-19, maar door armoede? Men praat over iedereen over te laten gaan, toetsen afschaffen en allerlei wilde verhalen. NPS-voorzitter Gregory Rusland, wanneer gaat u ingrijpen, want het is een schande voor de partij.” Lall Mohamed attendeerde dat Ivan Fernald en Wilgo Valies als beleidsadviseurs functioneren op het Onderwijsministerie. “En dan staan we toe dat deze onzin over onze hoofden uitgestort wordt?”
“Dit is ongekende vorm van discriminatie”
“Wat voor beleid is dit en wat is het rationele achter het geven van een laptop aan kinderen van het binnenland?”, vraagt onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman zich af. In gesprek met Dagblad Suriname zegt hij dat hij uit de woorden van de Onderwijsminister niet heeft kunnen afleiden op basis van welke grondslag de kinderen van het binnenland van een laptop voorzien worden. “Dit is een ongekende vorm van discriminatie. Ik ben enorm teleurgesteld.” Hanoeman voert aan dat het bezitten van een laptop niet de goudenformule is voor goed onderwijs. “Wie zal de kinderen begeleiden om vaardig te worden met een laptop? Hoe staat het met internet en elektriciteit in het binnenland? Is de minister vergeten dat de scholen nooit op 1 oktober kunnen beginnen in het binnenland, omdat leraren niet staan te springen om naar het binnenland te gaan?” Hanoeman blijft erbij dat wat voor nu belangrijk is, is het werken naar een uitgebalanceerd curriculum voor elke schooltype daar covid-19 nog lang niet voorbij is.